Koordinatorji kaskaderjev, ki želijo lastno kategorijo na podelitvi nagrad oskar, načrtujejo drzne podvige, ki jih za filme izvedejo kaskaderji. Foto: EPA
Koordinatorji kaskaderjev, ki želijo lastno kategorijo na podelitvi nagrad oskar, načrtujejo drzne podvige, ki jih za filme izvedejo kaskaderji. Foto: EPA
kaskaderji eksplozija
Kaskaderje in koordinatorje kaskaderjev podpirajo tudi nekateri znani igralci v akcijskih filmih, kot je Arnold Schwarzenegger. Na sliki prizor iz srečanja kaskaderjev v Rusiji. Foto: EPA

Koordinator kaskaderjev Jack Gill, ki vodi pobudo za oskarjevo kategorijo, je za Hollywood Reporter povedal, da je Akademija za filmsko umetnost in znanost znova zavrnila njihovo prošnjo. Sporočili so, da cenijo delo koordinatorjev kaskaderjev, a ne bodo dodajali novih kategorij oskarjev, tudi če bi privolili v to, da bi bili del predoskarjevske slovesnosti, ki je ne prenašajo v živo. Koordinatorji pripravljajo in načrtujejo nevarne podvige, ki jih potem izvajajo kaskaderke in kaskaderji - a tudi zadnji nimajo posebne kategorije na podelitvi oskarjev.

Oskarja za kaskaderje (še) ni, emmy pa že
Gill, katerega trud podpira med drugimi tudi Arnold Schwarzenegger, se ne vdaja: "Prihodnje leto bom znova poskusil in nabiral vedno več in več podpore." Koordinatorji kaskaderjev sicer lahko postanejo člani ene izmed vej Akademije, a nimajo vseh pravic in privilegijev polnopravnih članov.

V zgodovini oskarjev se je že zgodilo, da je kipec dobil kaskader (ne koordinator kaskaderjev) - leta 1966 je Akademija častnega oskarja podelila Yakimi Canuttu za njegove "dosežke na področju kaskaderstva in razvoju varnostnih naprav, s katerim bodo kaskaderji po svetu varnejši". Leta 2001 so s tehnično oskarjevo plaketo za razvoj kaskaderskega sistema nagradili tudi britanskega kaskaderja Vica Armstronga, ki je mnogokrat nastopil kot dvojnik Harrisona Forda. Kaskaderji oskarjeve kategorije nimajo, lahko pa v posebni kaskaderski kategoriji dobijo nagrado emmy.

Element presenečenja med najboljšimi filmi
Akademija za filmsko umetnost in znanost se je odločila tudi za nekaj sprememb pri izbiranju oskarja za najboljši film. Po novem sistemu bo v tej kategoriji odslej med 5 in 10 nominirancev, natančno število pa bo znano šele januarja, ko razkrijejo vse nominacije. Z Akademije so sporočili, da bo to podelitvi nagrad dodalo "element presenečenja".

Razložili so tudi, da so se za spremembo sistema odločili, ker se je v zadnjih letih izkazalo, da si je nominacijo za najboljši film mnogokrat zaslužilo več kot pet filmov, obenem pa so si pustili nekaj manevrskega prostora. "Če se v določenem letu pojavi, denimo, osem filmov, ki si zaslužijo nominacijo, si ne želimo počutiti obvezani, da to število zaokrožimo," so "odprto" število med petimi in desetimi nominacijami še razložili v Akademiji.