Petru Jacksonu se pri snemanju filma Hobit nikakor ne nasmehne sreča. Po še vedno nerešenih finančnih težavah in odstopu režiserja Guillerma del Tora od projekta, se mu je zdaj 'uprl' še sindikat igralcev. Foto: Reuters
Petru Jacksonu se pri snemanju filma Hobit nikakor ne nasmehne sreča. Po še vedno nerešenih finančnih težavah in odstopu režiserja Guillerma del Tora od projekta, se mu je zdaj 'uprl' še sindikat igralcev. Foto: Reuters
Gandalf
Že dlje časa nazaj je svojo vrnitev v Srednji svet potrdilo nekaj zvezdnikov, med drugim Cate Blanchett in Ian McKellen.
Gospodar prstanov
Ravno pretekli teden je filmska ekipa začela iskati igralce za male Hobite. Po oglasu sodeč je ekipa z Jacksonom na čelu iskala moške igralce, velikosti 123 do 158 centimetrov, in ženske igralke, mer 123 do 153 centimetrov. Foto: Kolosej

Hobit, nov projekt 'režiserja Tolkienovih zgodb' Petra Jacksona, obljublja nekaj že znanih obrazov Srednjega sveta, a številni sindikati igralcev nočejo imeti s filmom nobenega opravka.
Natančneje, sedem igralskih sindikatov iz ZDA Avstralije, Velike Britanije in Kanade je zavrnilo pogajanje s producenti filma, še več, pozvalo igralce po vsem svetu, naj ne sprejemajo vlog v filmu. Kot trdijo, naj bi se igralci iz Nove Zelandije s producenti že leta pregovarjali zaradi mimo sindikata sklenjenih pogodb, ki jim ne zagotavljajo minimalnih plač niti ustreznih delovnih razmer. Med drugim naj v pogodbah tudi ne bi bil zagotovljen delež od nadaljnjih predvajanj filma.
Peter Jackson: Hobit je le lahka tarča
Producentski hiši The New Line in MGM naj trenutno obtožb še ne bi komentirali, zato pa se je toliko bolj razburil Peter Jackson, ki je v dolgi izjavi napadel avstralski Media Entertainment in Arts Alliance z grožnjo, da bo snemanje Hobita prestavil v Evropo. Režiser uspešne trilogije Gospodar prstanov je prepričan, da se njegov film izrablja zgolj za korist ceha. "Zdi se, da nas napadajo zgolj zato, ker smo velika, lahka in sočna tarča in ne ker bi zares delali kaj narobe," je med drugim zapisal Jackson, ki meni, da mu mečejo polena pod noge in izkoriščajo njihov film za lastne politične koristi.
Simon Whipp iz Arts Alliance je v pogovoru za The Hollywood Reporter izrazil upanje, da bo Jackson ključ do rešitve, čeprav v tem trenutku ne kaže tako.
Film(a) še vedno brez uradne potrditve
Projekt Hobit pravzaprav uradno sploh še ne bi dobil zelene luči, a to ne ustavlja Jacksona, da se ne bi dejavno lotil priredbe romana, v katerem je J. R. R. Tolkien povedal predzgodbo Gospodarja prstanov. Kot je že znano, bo šlo za dva filma, Jacskon, ki je na režiserskem stolčku zamenjal Guillerma del Tora, pa je že začel iskati igralce, medtem ko čaka Warner Bros. in finančno oslabljenega MGM dodelava finančnih in distributerskih pogojev za film.
V Novi Zelandiji, Jacksonovi domovini, kjer bodo po Gospodarju prstanov snemali tudi Hobita, je nesoglasje med filmsko ekipo in igralskimi cehi čutiti že več tednov. Mednarodno združenje igralcev in drugi našteti so producentom izrazili svoje nestrinjanje z njihovo zavrnitvijo podpisa sindikalnih pogodb.
A Jackson je prepričan, da ima lahko obtoževanje Hobita ravno nasprotni učinek, pregon producentov iz države odtok zajetnih količin denarja drugam. Mednarodno združenje igralcev pravi, da je zdaj čas, da igralci z vsega sveta podprejo kolege iz Nove Zelandije in zahtevajo sindikalne pogodbe za vse igralce v Hobitu.