Na dan aretacije so neznani moški vdrli v režiserjev dom, kjer je bilo takrat okoli 15 gostov, med njimi Panahijeva sestra in starši. Vse so odpeljali neznano kam, zasegli pa so tudi osebne predmete in računalnike. Foto: EPA
Na dan aretacije so neznani moški vdrli v režiserjev dom, kjer je bilo takrat okoli 15 gostov, med njimi Panahijeva sestra in starši. Vse so odpeljali neznano kam, zasegli pa so tudi osebne predmete in računalnike. Foto: EPA
Film Ofsajd si je bilo mogoče leta 2006 v okviru festivala Liffe ogledati tudi v Ljubljani. Takrat se je Panahi tudi mudil v Sloveniji, prejel pa je nagrado Amnesty International Slovenija za najboljši film na temo človekovih pravic. Foto: RTV SLO

Iranskega režiserja Jafarja Panahija, avtorja v Iranu prepovedanih filmov Krog (Dayereh) in Škrlatno zlato (Talaye sorkh), so letos 1. marca skupaj z Mohammadom Rasoulofom in Mehdijem Pourmoussom aretirali na njegovem domu. Poleg njih so odvedli še 15 drugih, med njimi tudi Panahijevo ženo in hčer, ki pa so ju pozneje izpustili. Aretacijo je iranska vlada sicer potrdila, nikdar pa niso natančneje razložili pravih razlogov zanjo - šele 14. aprila je tamkajšnji kulturni minister povedal, da je bil Panahi aretiran, ker je snemal protirežimske filme o dogodkih po volitvah.

Umetnik mora biti cenjen, ne zaprt
V podporo zaprtemu režiserju so se zbrali hollywoodski zvezdniki, od zgoraj omenjenih režiserjev pa do igralcev Robrta De Nira in Roberta Redforda, ki so podpisali peticijo za njegovo izpustitev, v kateri je med drugim zapisano, da obsojajo njegovo aretacijo in se zavzemajo za njegovo izpustitev. Podpisniki pravijo, da je Pahani že dva meseca zaprt v teheranskem zaporu Evin in citirajo pismo njegove žene, ki izraža skrb za moževo zdravje, predvsem zaradi njegovega srca in razmer, v katerih je zaprt. "Tako kot umetniki drugje bi morali biti tudi iranski filmski ustvarjalci cenjeni, ne pa zatirani, cenzurirani in zaprti," pravi peticija.

Predstavnik iranskega "novega vala"
Panahi, nekdanji pomočnik slavnega Abasa Kiarostamija, je eden izmed svetovno najbolj znanih režiserjev iranskega "novega vala". Leta 1995 je v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo, leta 2000 pa nagrado žirije. Istega leta je prejel tudi beneškega zlatega leva, leta 2006 pa v Berlinu srebrnega medveda za film Ofsajd, zgodbo iranskih nogometnih navijačic, ki jim je prepovedan vstop na stadion.

Oblasti mu ne dovolijo iz Irana
Panahija, ki javno podpira iransko opozicijo, so za krajši čas aretirali že lansko poletje, ko se je udeležil slovesnosti v spomin na mlado protestnico Nedo Ago Soltan, ki je bila ubita med demonstracijami proti vnovični izvolitvi iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Potem ko je na filmskem festivalu v Montrealu lansko poletje javno izrazil podporo iranski opoziciji, mu oblasti Irana ne dovolijo več zapustiti. Zato tudi ni odpotoval na letošnji Berlinale, kamor so ga povabili kot častnega gosta, in, kot kaže, ga ne bo niti v Cannes, kamor so ga prav tako povabili kot častnega gosta.