Zgodba o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro
Zgodba o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka", je bila po premieri na sarajevskem filmskem festivalu prikazana že na več kot 50 mednarodnih filmskih festivalih. Foto: Borut Peterlin

Nagrada filmu prinaša 7000 evrov podpore za distribucijo, ob tem pa bo Kozoletov film 2. februarja začel pohod po francoskih kinematografih. Distributer Slovenke v Franciji je Epicenter Films, ki med drugim distribuira tudi filme Emirja Kusturice, Manoela de Oliveire in Mike Kaurismakija. Kozoletov film bo v Franciji distribuiran s 15 prevedenimi kopijami.

Slovenko bodo jeseni in prihodnje leto vrteli še v kinodvoranah Belgije, Grčije, Romunije, Latvije, Nemčije, Avstrije, Portugalske, Hrvaške, Španije, Makedonije, Mehike in Tajvana. V Avstraliji ga bo predvajala televizijska mreža SBS.

Nina Ivanišin je bila za vlogo v Slovenki za najboljšo igralko razglašena že na festivalih v španski Valenciji in francoskem Les Arcu. Evropska filmska akademija s sedežem v Berlinu pa je Slovenko septembra uvrstila tudi v izbor za najboljši evropski film leta 2010. Nominiranci bodo znani novembra.