Postavitev, posvečena velikemu slovenskemu režiserju in zagrizenemu borcu za slovenski film, bo predstavila njegovo delo skozi fotografije, dokumente, predmete in arhivske posnetke.

Foto: Arhiv Slovenske kinoteke
Foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Kustosinja in vodja muzejskega oddelka Špela Čižman je pred današnjim odprtjem dejala, da bo jedro razstave zapuščina, ki jo je Štiglic zapustil kinoteki, gradivo pa dopolnjujejo predmeti iz drugih institucij in zasebnih zbirk.

Štiglicu posvečeno razstavo so v Slovenski kinoteki začeli pripravljati že pred letom 2019, ko je minilo 100 let od njegovega rojstva, a se je nato obnova novih kinotečnih prostorov zavlekla, zato jo bodo predstavili šele letos.

Na razstavi bo po besedah kustosinje predstavljenih Štigličevih 15 celovečernih filmov, med katerimi so Na svoji zemlji (1948), Dolina miru (1956), Balada o trobenti in oblaku (1961), Tistega lepega dne (1962) in Ne joči Peter (1964), pa tudi njegov televizijski opus, ki zajema pet serij.

Filmski plakati in nagrade

Na ogled bodo obsežno fotografsko gradivo iz Štigličeve zapuščine in številne z režiserjem povezane fotografije, ki so jih hranili v kinotečni zbirki. Prav tako je dobro zastopano dokumentarno gradivo, predvsem povezano z nastajanjem filmov, kot so snemalne knjige, scenariji, različna poročila s snemanj, zgodborisi in tudi promocijsko gradivo, nekaj bo kostumov iz Štigličevih celovečercev. Razstavljeni bodo tudi filmski plakati in pomembne Štigličeve nagrade.

France Štiglic in igralec John Kitzmiller leta 1957 na filmskem festivalu v Cannesu. Foto: SFC
France Štiglic in igralec John Kitzmiller leta 1957 na filmskem festivalu v Cannesu. Foto: SFC

Režiser bo predstavljen tudi kot pedagog in kulturni politik, po besedah Špele Čižman pa bo razstavo določala tudi pedagoška nit.

Mlajši obiskovalci bodo na razstavi spoznavali osnovne filmske pojme, s katerimi se bodo srečali med ogledom, na koncu razstavne poti pa bo postavljen manjši pedagoški kotiček, v katerem se bodo lahko vživeli v vlogo režiserja.

Razstavo spremlja bogat zbornik razprav in razstavni katalog obenem z naslovom France Štiglic: Filmska zapuščina, v katerem so med drugim zbrana besedila generacijsko različnih domačih filmskih publicistov in teoretikov.

Spletne projekcije sodobnih filmov

Od danes do nedelje bodo v Bazi slovenskih filmov v programu V dolini miru na ogled spletne projekcije sodobnih kratkih filmov slovenskih režiserjev, ki obujajo ali tematizirajo prvine Štigličevega opusa.