Festival tudi letos organizirajo na tradicionalni lokaciji v puljski areni in na nekaterih manjših prizoriščih po mestu. Foto: Pula Film Festival
Festival tudi letos organizirajo na tradicionalni lokaciji v puljski areni in na nekaterih manjših prizoriščih po mestu. Foto: Pula Film Festival

Natančen razpored filmov
68. filmskega festivala v Pulju
si lahko pogledate tukaj.

Festival se bo v puljski areni začel z drevišnjo projekcijo družinske psihološke drame Morena, ki je svetovno premiero pred nekaj dnevi dočakala v programu 15 dni režiserjev filmskega festivala v Cannesu. Gre za koprodukcijo Hrvaške, Brazilije, ZDA in Slovenije, pri čemer sta slovenska koproducenta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara).

Komedija Po tamburi v režiji Stanislava Tomića, ki je koprodukcija Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije, bo v Pulju doživela svetovno premiero. Slovenski koproducent je Ven Jemerišić (Supermarket). Eno od vlog v filmski pripovedi o nepredvidenih dogodkih med tekmovanjem tamburaških skupin na glasbenem festivalu je odigral slovenski igralec Primož Petkovšek, avtor glasbe pa je Damir Martinović – Mrle iz razvpite reške zasedbe Let 3.

Še štirje filmi bodo na ogled v hrvaškem tekmovalnem programu: celovečerec Branka Schmidta o težavah vojnih veteranov A bili smo vam dobri, družinska drama režiserja Zrina Ogresta Plavi cvijet, hrvaško-italijanska koprodukcija Zora v režiji Daliborja Matanića in celovečerec Mehnetenska odiseja režiserja Marija Vrbančića, ki bo na festivalu doživel hrvaško premiero.

Sorodna novica Zastoj Vinka Möderndorferja je pravzaprav v nenehnem gibanju – po festivalih

Predsednik žirije hrvaškega programa je poljski režiser Pawel Pawlikowski. Njegov celovečerec Ida, ki je leta 2015 prejel oskarja za najboljši tujejezični film in najboljšo kinematografijo, so uvrstili v program posebnih projekcij. Med desetimi filmi v tem programu bo prikazan tudi slovenski celovečerec Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja.

Letošnji festival v okviru mednarodnega programa prinaša deseterico filmov, med katerimi je sedem svežih evropskih celovečercev. Posebej so izpostavili svetovno premiero srbskega filma Južni vjetar 2 – Ubrzanje režiserja Miloša Avramovića, ob njem pa bosta med drugim na sporedu tudi zmagovalec letošnjega berlinskega festivala Nesrečno nabijanje ali odštekani porno romunskega režiserja Raduja Judeja in komedija The Campaign romunskega režiserja Mariana Crisana.

Z nagradami s številnih festivalov v Pulj prihajata tudi britanska komedija Limbo v režiji Bena Sharrocka in najboljši italijanski film na beneškem festivalu Non odiare režiserja Maura Mancinija.

Sorodna novica Umrla je Mira Furlan, hrvaška zvezdnica s hollywoodsko kariero

V spremljevalnem programu Filmski klasiki se bodo spomnili pred kratkim umrlih režiserja Bogdana Žižića (1934–2021) ter igralcev Mire Furlan (1955–2021) in Mustafe Nadarevića (1943–2020).

Filmski festival bo do 24. julija potekal v znameniti puljski areni in na nekaterih manjših prizoriščih v skladu s protikoronskimi ukrepi in omejenim številom obiskovalcev. Tako za filmske projekcije v areni ne bodo potrebna covidna potrdila, bodo pa število sedišč omejili na 1500. Kot so poudarili organizatorji, bo treba ob obisku projekcij spoštovati vse na Hrvaškem veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19.