Na letošnji izdaji po slovesu največjega in najvplivnejšega festivala v jugovzhodni regiji bodo tudi letos predstavljene najboljše filmske stvaritve z območja, med njimi kar nekaj filmskih projektov slovenskih filmskih ustvarjalcev. Foto: Sarajevo Film Festival
Na letošnji izdaji po slovesu največjega in najvplivnejšega festivala v jugovzhodni regiji bodo tudi letos predstavljene najboljše filmske stvaritve z območja, med njimi kar nekaj filmskih projektov slovenskih filmskih ustvarjalcev. Foto: Sarajevo Film Festival
Jeremy Irons
Britanski oskarjevec ima letos zadnjo besedo pri izboru najboljših na sarajevskem prazniku filma. Foto: Sarajevo Film Festival
Film Slakove je leta 2004 že prejel eno od dveh glavnih nagrad CineLinka - borze koprodukcij sarajevskega filmskega festivala za celovečerne filme. Foto: Sarajevo Film Festival

V okviru tekmovalnega programa za najboljši celovečerni film se bo za glavno nagrado festivala "srce Sarajeva" potegovalo deset filmov, med njimi tudi Kratki stiki režiserja in scenarista Janeza Lapajneta, ki bo na festivalu doživel svojo mednarodno premiero.

V konkurenci za glavno nagrado bosta tudi filma, pri katerih je Slovenija sodelovala kot koproducent, in sicer v koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije in Francije Jaz sem iz Titovega Velesa režiserke Teone Mitevske ter v bosansko-slovensko-srbsko-nemško-britanski koprodukciji Težko je biti fin Srdjana Vuletiča.

Slovenci tudi v kratki in mladinski konkurenci
Tekmovalni program kratkih filmov bo vseboval devet filmov, od teh dva slovenska: Luknja režiserja in scenarista Marka Šantiča ter kratki film Na sončni strani Alp režiserja in scenarista Janeza Burgerja.

V okviru tekmovalnega programa TeenArena bo prikazan tudi celovečerni film Tea, v slovensko-poljsko-hrvaško-bosanski koprodukciji režiserke in scenaristke Hanne A. W. Slak. Kot posebno projekcijo v sklopu festivala bodo prikazali celovečerni film Marka Naberšnika Petelinji zajtrk.

Predsednik žirije, ki bo ocenjevala tekmovalni program festivala, bo igralec Jeremy Irons. V žiriji so poleg Ironsa umetniški direktor filmskega festivala v Locarnu Federic Maire, mlada turška igralka Ozgu Namal, lanska dobitnica nagrade "srce Sarajeva", režiserka Andrea Štaka, in vodja filmskega oddelka na ZDF/ARTE Meinolf Zurhorst.

Zvezdniki odkrivajo nove talente
Za odkrivanje novih talentov, promocijo avtorjev iz regije in ustvarjanje novih regijskih zvezd bo festival letos ponudil Sarajevo Talent Campus, nov izobraževalni program, namenjen mladim filmskim ustvarjalcem iz držav jugovzhodne Evrope. Projekt, pri katerem sarajevski festival sodeluje z Berlinale Talent Campusom in z berlinskim mednarodnim filmskim festivalom, bo na številnih predavanjih in delavnicah med 20. in 25. avgustom združil ugledne filmske profesionalce z mladimi in nadarjenimi ustvarjalci. Med njimi bosta tudi dva slovenska režiserja, Kolja Saksida in Slobodan Maksimovič, in poleg njiju igralka Manca Dorrer.

Na prvem Sarajevo Talent Campusu bo sicer po napovedih organizatorjev sodelovalo 26 režiserjev, 30 igralcev in 21 producentov. Svoje sodelovanje med predavatelji so med drugim potrdili ameriški režiser in scenarist Alexander Payne, francoska igralka Juliette Binoche, ameriški igralec Steve Buscemi, bosanska režiserka Jasmila Žbanič in makedonska igralka Labina Mitevska. Mlade režiserje bo skozi Sarajevo Talent Campus vodil bosanski režiser Pjer Žalica, mlade igralce hrvaški igralec Leon Lučev, mlade producente pa Čedomir Kolar.