Med najtežje pričakovanimi filmi festivala je že večkrat nagrajeni Cvitkovičev izdelek. Foto: Željko Stevanić
Med najtežje pričakovanimi filmi festivala je že večkrat nagrajeni Cvitkovičev izdelek. Foto: Željko Stevanić
Tudi Šterkov film so že nagradili v tujini. Foto: RTV SLO
Jože Pogačnik
Dobitniku Badjurove nagrade bo posvečena retrospektiva njegovih del. Foto: RTV SLO

Festival slovenskega filma spet vrnil v svoj rojstni kraj - na Obalo.

Osmi festival, ki poteka v samostojni državi, sicer pa že 33., se je uradno začel s podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo Jožetu Pogačniku in projekcijo filma Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? režiserja Saša Podogrška. Ljubitelje filmov je nagovoril kulturni minister Vasko Simoniti, ki je med drugim spominl na 110-letnico, odkar sta brata Lumiere prvič predstavila svoj izum v Parizu, in filmarjem čestital za novo bero filmov. V prvih štirih decembrskih dneh bodo v portoroškem Avditoriju in piranskem gledališču Tartini zavrteli 44 novih slovenskih filmov, od katerih se jih bo 18 potegovalo za eno izmed nagrad. Filme je izbral direktor FSF-ja Jože Dolmark.

Žanrska in tematska pestrost filmov
Direktor in selektor Dolmark je letošnjo filmsko bero opisal kot žanrsko in tematsko zanimivo. V tekmovalni program je uvrstil tudi študentske filme, ki se bodo s konkurenti potegovali za nagrado občinstva za celovečerni film, nagrado Združenja slovenskih filmskih kritikov (FIPRESCI), Stopove nagrade za igralske dosežke, nagrado občine Piran za debitanta, Kodakovo nagrado za fotografijo in za študentski film ter za štiri posebne nagrade za tehnične dosežke.

Filme si bodo še posebej natančno ogledovali žiranti Sergij Grmek Germani, Zoran Hochstaetter in Franco Juri. Slovesna podelitev bo 4. 12. ob 16.00 v gledališču Tartini.

Najtežje pričakovani filmi
Ob projekcijah bodo letos prvič na sporedu tudi pogovori z ustvarjalci predvajanih filmov, od katerih se jih od vabljenih avtorjev ne bosta udeležila le Igor Šterk in Jan Cvitkovič. Na FDF-ju bodo zavrteli njuna najnovejša filma Uglaševanje in Odgrobadograba, ki sta bila že oba nagrajena na festivalih v tujini, Cvitkovičev izdelek pa tudi na Liffu. Ob njima so težko pričakovani tudi na Liffu premierno predvajani Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča ter Delo osvobaja Damjana Kozoleta in dva Podgorškova filma, Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? in Razdružene države Amerike.

Pogačnikova retrospektiva
Precej pozornosti bo posvečene tudi Badjurovemu nagrajencu Jožetu Pogačniku, ki bo na Oabli predstavljen z retrospektivo del, med katerimi so številni kratki filmi in celovečerci Grajski biki, Naš človek in Kavarna Astorija. Ob tem bodo na Primorskem potekale tudi posebne projekcije filmov Le grand macabre Eme Kugler, Dobro urejeni mrtveci Benjamina Filipoviča v slovenski produkciji in Et(h)nos anche noi - Tudi mi Borisa Palčiča, posvečen Darku Bratini in Fulviu Tomizzi.

Festival si želi umestitev v čas in prostor
Festival slovenskega filma je v zadnjih letih večkrat menjal kraj in čas dogajanja. Lani je tako potekal neposredno pred Liffom, letos pa je uvrščen teden za njim. Direktor FDF-ja Jože Dolmark si zato želi, da bi festival dobil svoj stalni dom, v katerega bi ljubitelji domačega filma hodili vsako leto približno ob istem času. Dolmark je zaenkrat predlagal, da bi bil praznik slovenskega filma sredi septembra na Obali.