Poljske premiere Pokrajine št. 2 se bo na povabilo organizatorjev udeležil tudi režiser filma Vinko Möderndorfer. Foto: MMC RTV SLO
Poljske premiere Pokrajine št. 2 se bo na povabilo organizatorjev udeležil tudi režiser filma Vinko Möderndorfer. Foto: MMC RTV SLO
Film Dar fur - Vojna za vodo se je predstavil tudi v Cannesu, kjer so v skoraj polni dvorani gledalci ob projekciji filma obnemeli in po končanem predvajanju čestitali sorežiserju in soscenaristu Tomu Križnarju. Foto: MMC RTV SLO
Marko Mandič kot diva Jeanette
Film L ... kot ljubezen je celovečerni prvenec režiserke Janje Glogovac. Foto: MMC RTV SLO

Festival, ki ga je časopis Variety uvrstil med dvajset vodilnih evropskih filmskih festivalov, je v zadnjih letih redno gostil slovenske filme, letos pa so bili uvrščeni v večino sekcij festivalA. Do 19. oktobra se bodo v Varšavi zvrstili različni tekmovalni in netekmovalni programi, v katerih bo prikazanih 153 celovečernih filmov in 87 kratkih filmov iz 55 držav. Poljskemu občinstvu se bodo tako prvič predstavili slovenski filmi Pokrajina št. 2, Dar fur-Vojna, Vem, Petelinji zajtrk, L kot ljubezen, Traktor, ljubezen in rock’n`roll ter koprodukciji Ljubezen in drugi zločini Stefana Arsenijevića in Svet je velik, rešitev pa čaka za vsakim vogalom Stefana Komandereva.

Preplet nasilja in seksa
Celovečerni film režiserja Vinka Möderndorferja Pokrajina št. 2 se je prvič predstavil na letošnjem 65. filmskem festivalu v Benetkah, v Varšavi pa bo predvajan v tekmovalnem programu prvih in drugih filmov. Za nagrado se bo v tej sekciji potegovalo 16 filmov z vsega sveta, od Filipinov, Madžarske do Švedske. Film pripoveduje o dveh vlomilcih, Sergeju (igra ga Marko Mandić) in Poldetu (Janez Hočevar), ki ukradeta dragoceno umetnino Pokrajina št. 2, ob tem pa po naključju vzameta še skrivnostni dokument s konca druge svetovne vojne. Inštruktor (Slobodan Ćustić) prevzame izsleditev ukradene slike in dokumenta in s tem sproži diabolični mehanizem preteklosti.

Film, v katerem igrajo še Barbara Cerar, Maja Martina Merljak, Jaka Lah, Janez Škof, Peter Musevski, Slavko Cerjak, Štefka Drolc, Alenka Cilenšek, Nataša Ninković, Domen Šneberger in drugi, so v italijanskem časniku ll Messagero primerjali s filmom bratov Cohen Ni prostora za starce: "Med mojstrovino za oskarja bratov Cohen in Pokrajino št. 2 Vinka Möderndorferja je veliko skupnih točk …"

Film Pokrajina Št. 2 bo slovensko premiero doživel 22. oktobra na odprtju Festivala slovenskega filma v Portorožu, že 23. oktobra pa bo v redni distribuciji po Sloveniji.

Presenečenje za gledalce
V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov se bo predstavilo 13 dokumentarcev. Med njimi jih kar šest prihaja iz Združenih držav Amerike, slovenske vrste pa zastopa film Dar fur - vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss, ki je bil pred tem uspešno predstavljen na festivalu v Durbanu (Južna Afrika). Film je presenetil obiskovalce festivala, vsaj toliko z vsebino samo kot tudi s tem, da so se filma o nesrečnih Sudancih lotili v majhni srednjeevropski državi. Še več, celo njen nekdanji nekonvencionalni predsednik Janez Drnovšek je podprl človekoljubno akcijo, ki je pomenila vmešavanje v igro velikih sil pri nadzoru nad nafto in vodo v Darfurju.

Pohod slovenskih po Evropi
V tekmovalnem programu kratkih filmov se bo predstavil tudi Cvitkovičev Vem, ki je pred kratkim doživel slovensko premiero v Kinodvoru, svetovno pa avgusta na festivalu v Locarnu v Švici. V filmu, ki je za režiserja samega popoln izdelek brez potreb po popravkih, igrajo Niko Novak (prispeval je tudi scenografijo), Medea Novak in Miha Gulič. Poleg tega pa bosta v programu Novi film prikazana Petelinji zajtrk Marka Naberšnika in L kot ljubezen Janje Glogovac. Prvega so pred Varšavo predvajali v Pecsu na Madžarskem, drugega pa v Londonu. V program Odkritja je selektor uvrstil 18 filmov, med katerimi je tudi Traktor, ljubezen in rock’n`roll Branka Djurića, ki so ga pred tem prikazali v Hamburgu.

L. Š.