Foto:
Foto:
Jan Cvitkovič bo predstavil svoj kratki film Srce je kos mesa.

V tekmovalnem delu že 16. festivala, ki se bo končal 27. 1., bo potekal hud boj med 10 celovečerci. Slovenske barve bo zastopal film Predmestje Vinka Möderndorferja, ki je bil v Italiji sicer premierno prikazan v novi sekciji beneškega festivala. Njegov hud tekmec bo film Sivi kamion rdeče barve Srdjana Koljevića (slovensko-srbsko-nemška koprodukcija), ki smo si ga lahko ogledali že na ljubljanskem Liffu konec lanskega leta.

Srce je kos mesa
V kategoriji kratkega filma pa se bo za lovorjev venec potegoval Jan Cvitkovič s filmom Srce je kos mesa. Eden uspešnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev bo moral za zmago premagati 19 drugih filmov v konkurenci.

Nova tekmovalna sekcija - dokumentarci
Organizatorji festivala, ki uspešno krmarijo že 16 let, so letos uvedli novo sekcijo. Za nagrade se bodo odslej lahko potegovali tudi dokumentarci, letos je med njimi tudi eden iz Slovenije. Gre za dokumentarni film Mesto na travniku Anje Medved in Nadje Velušček. V spremljevalnem programu pa bodo prikazali retrospektiva filmov ruskega režiserja Viktorja Košakovskega, ki slovi kot veliki mojster tega žanra.

Tudi videoumetnost, glasba in ples
Poleg že omenjenih pa si bo mogoče v Trstu ogledati še filme v drugih sekcijah.V Podobah bodo na ogled videoumetnost, instalacije, performansi, glasba. Cone kinematografije bodo predstavile produkcijo Furlanije - Julijske krajine, spoznati bo mogoče še filmsko šolo Inforg Studio iz Budimpešte ali si ogledati štiri filme iz arhivov sovjetske kinematografije.