Ben Affleck s studiom Warner očitno ni prekinil vseh vezi - nastopil bo denimo v njihovi drami Torrance. Foto: IMDb
Ben Affleck s studiom Warner očitno ni prekinil vseh vezi - nastopil bo denimo v njihovi drami Torrance. Foto: IMDb

Studio Warner je svojo naslednjo različico franšize Batman napovedal za 25. junij 2021. Film bo režiral in zanj scenarij napisal Matt Reeves; službo je predlani prevzel ravno od Bena Afflecka, ki je do takrat nameraval režirati film o Batmanu po lastnem scenariju.

Zdaj se Affleck od lika, ki ga je upodobil v filmih Zora pavice, Odred odpisanih in Liga pravičnih, naposled poslavlja tudi po igralski plati - neuradno zato, ker se Reevesov film vrača k mlajšemu Bruceu Wayneu.

"Affleck se je intenzivno ukvarjal z zgodbo za film The Batman, a se je zavedal, da ni pravi človek za točno to različico," so zapisali pri Deadlinu. Zato se je začelo tudi iskanje novega superjunaka.

Sorodna novica Filmska recenzija: Liga pravičnih

Še vedno za las priprta vrata?
Igralec je sicer tvitnil, da se "silno veseli Batmana poleti 2021 in oživitve Reevesove vizije", ni pa z ničimer potrdil ali zanikal svojega odhoda od celotnega projekta. Ravno zaradi pridiha dvoumnosti v tem tvitu nekateri že ugibajo, da si studio Warner pušča priprta vrata - čisto mogoče je, da bodo za novi film našli "mladega" Batmana, Affleck pa se lahko v katerem izmed poznejših nadaljevanj vrne kot hripavi, čemerni, starejši Bruce Wayne, kakršnega je upodabljal do zdaj. (Po drugi strani pa je mogoče, da studio preprosto samo noče izrecno priznati, da so bili zaradi slabega odziva na svoje filme prisiljeni zamenjati že začrtano strategijo in se odpovedati načrtovanim filmom.)

Sorodna novica Filmska recenzija: Batman proti Supermanu - Zora pravice

Se tudi Supermanu maje stolček?
Pred časom se je neuradno poročalo tudi, da bo studio zamenjal Henryja Cavilla in iskal novega Supermana, a se je še decembra Jason Momoa med promocijo Aquamana pridušal, da ni v tem nobene resnice. To po drugi strani ne pojasni, zakaj je le malo pred tem Amy Adams - filmska Lois Lane - na neki okrogli mizi pojasnila, da "se ji zdi, da je izpadla iz DC-jevega vesolja". "Mislim, da ga prenavljajo. Ne vem."

Pomembni so posamezni filmi, ne širša slika
Reeves je v intervjuju za The Hollywood Reporter potrdil, da studio Warner, v nasprotju z Marvelom, ne skuša sistematično zgraditi skupnega "vesolja", v katerem bi bili vsi filmi o superjunakih tesno prepleteni med seboj. "Sam se trenutno ukvarjam z Batmanom. Ne vem, kakšen naslov bo imel film na koncu. Aquaman je zelo drugačen od filma o Jokerju, ki ga snema Todd Phillips, ta pa je spet popolnoma drugačen od projektov o Harley Quinn in Shazamu. Studio verjame, da ne potrebujejo vnaprej izdelane sheme in načrtov, kako se bodo zgodbe medsebojno povezale. Najprej hočejo ustvariti dobre filme z liki, ki jih imajo na razpolago."

Batman - detektiv
Reevesa pri njegovi interpretaciji lika zanimajo predvsem Batmanove detektivske sposobnosti. "To bo noirovska zgodba o Batmanu. Zorni kot je v celoti na njegovih ramenih. Upam, da bo nastala vznemirljiva, a tudi ganljiva zgodba. Batman bo bolj podoben detektivu kot v katerem koli dozdajšnjem filmu. V stripih je veliko podlage za to, Batman naj bi bil najboljši detektiv na svetu, a v filmih tega nismo še nikoli videli. Rad bi speljal celoten proces iskanja kriminalcev in reševanja primera, obenem pa mora imeti tudi protagonist razvojni lok, da lahko doživi preobrazbo."