Maria Schneider, hči francoskega igralca Daniela Gelina in pariške lastnice knjigarne, je po dolgi bolezni umrla v rodnem Parizu. Foto: EPA
Maria Schneider, hči francoskega igralca Daniela Gelina in pariške lastnice knjigarne, je po dolgi bolezni umrla v rodnem Parizu. Foto: EPA
Zadnji tango v Parizu
Z Marlom Brandom sta sicer ostala prijatelja vse do njegove smrti, a o filmu nista več govorila.

Komaj 19 let ji je bilo, ko je Bernardo Bertolucci leta 1972 posnel slavni film. Igrala je mlado francosko dekle tik pred poroko, ki se zaplete v afero s starejšim ameriškim vdovcem. Zaradi nazornih prizorov spolnosti je bil v več državah prepovedan, kakovost filma pa je prepoznala Ameriška filmska akademija, ki ga je nominirala za oskarja v dveh kategorijah - za najboljšega režiserja, Marlon Brando pa je bil nominiran za glavno moško vlogo.
Iz režiserjevih spolnih fantazij nastane film
Ideja za film naj bi izhajala iz Bertoluccijevih spolnih fantazij. Nekoč je pojasnil, da je sanjal o srečanju lepotice na cesti, s katero je imel spolni odnos, ne da bi sploh izvedel njeno ime. Izkušnja je pozneje spodbudila nastanek scenarija, pod katerega se je Bertolucci podpisal skupaj s Francom Arcallijem in Agnès Varda, zadnji prizor filma pa je prav slednja zasnovala na smrti Jima Morrisona v Parizu leto prej.
Za igralko več kot le filmski prizor
Igralka, ki je pozneje potožila, da se je med snemanjem določenih prizorov oziroma prizora, ki so ga v scenarij na idejo Branda dodali tik pred zdajci, počutila ponižana in celo posiljena, se je po filmu, v katerem je bila 'cenjena' le kot spolni objekt in ne kot resna igralka, odločila, da nikoli več ne posname golega prizora.
Maria Schneider je nastopila v več kot 50 filmih, med drugim v Poklic: Reporter režiserja Michelangela Antonionija, v katerem je tri leta po 'tangu' nastopila ob Jacku Nicholsonu.