Zgodbe o romanci med navadno smrtnico Bello (Kristen Stewart) in vampirjem Edwardom (Robert Pattinson) so obnorele najstnice po vsem svetu. Trenutno po kinematografih 'pustoši' drugi del sage Somrak z naslovom Mlada luna. Foto: Blitz
Zgodbe o romanci med navadno smrtnico Bello (Kristen Stewart) in vampirjem Edwardom (Robert Pattinson) so obnorele najstnice po vsem svetu. Trenutno po kinematografih 'pustoši' drugi del sage Somrak z naslovom Mlada luna. Foto: Blitz
Mlada luna
V Mladi luni poleg postavnega vampirja Edwarda najstnice vzdihujejo tudi za postavnim volkodlakom Jacobom (Taylor Lautner). Foto: Blitz
Robert Pattinson in Kristen Stewart
Namesto dragih oglaševalskih kampanj ustvarjalci Somraka posegajo po drugih trženjskih ukanah: v medije so na primer pricurljale govorice, da sta Robert in Kristen tudi zasebno par. To (seveda) vztrajno zanikata ... Foto: EPA
Forks, Washington
V washingtonskih gozdovih se že dolgo ni trlo toliko obiskovalcev kot zdaj. Oboževalci si pač želijo ogledati prizorišče njihove najljubše vampirske sage.

So tudi vas že ugriznili mladi privlačni vampirji? Če ste stari več kot 20 let in/ali imate tudi kromosom Y, je vaš odgovor najbrž ne, ugotavljata Guy Adams in Arifa Akbar v britanskem Independentu. A če ste se zadnje dni pogovarjali s kakšno najstnico ali vstopili v kakšen kinematograf, se je tudi vas gotovo dotaknil vampirski pojav - Somrak.

Mlada luna, drugi del te izjemno uspešne serije, že pustoši po kinematografih po vsem svetu, tudi v Sloveniji. V ZDA so prvi dan predvajanja prodali za 70 milijonov dolarjev vstopnic, več kot za kateri koli film v zgodovini. Do konca tedna pa že za 260 milijonov, kar je številka za konec tedna, ki je bila samo dvakrat presežena: to je uspelo le Temnemu vitezu in Spidermanu.

Milijoni mladostnikov z majicami, s katerimi se opredeljujejo za Team Jacob ali Team Edward (volkodlaka in vampirja, ki se v Somraku potegujeta za naklonjenost glavne junakinje), to najstniško fantastično zgodbo spreminjajo v največjo franšizo za mladostniško občinstvo po Harryju Potterju, v blagajno tistih "pri koritu" pa se stekajo milijarde. Mladi britanski igralec Robert Pattinson, čedni glavni akter filmov, morda ne bo nominiran za oskarja, je pa vsekakor vroče blago zabavne industrije.

"Osvežujoče je, da Somrak ni pritegnil le običajnih navdušencev nad grozljivkami, ampak se je dotaknil tudi občutljivosti najstniških deklet in razširil krog občinstva," ugotavlja Ali Jafaar, mednarodni urednik londonskega Varietyja. "Prvi del serije je bil uspešen, a z drugim dobiva še nove razsežnosti." Tim Richards, direktor največje verige otoških komercialnih kinematografov Vue Entertainment, dodaja, da so bila polnočna predvajanja Somraka najbolj obiskana vseh časov in morajo organizirati še dodatna, da bi ugodili povpraševanju.

Ni slabo za knjige ameriške pisateljice Stephenie Meyer, ki so jih literarni kritiki brez milosti raztrgali - neki britanski časnik je zapisal, da so "osupljive, predvsem zaradi nesposobnega pisanja", po njih pa so nato posneli filme, ki zdaj vladajo svetu. Ni slabo niti za filma, ki so ju kritiki slabo ocenili, saj naj bi bila predolga, imela luknje v scenarijih in "smešne" dialoge.

Kdo služi ves ta denar?
A pri filmskih uspešnicah je malokdaj kaj logično. In dokler bodo zgodbe o najstnici Belli Swan, ki jo igra Kristen Stewart, in njeni simpatiji z drugega sveta Edwardu Cullernu (Pattinson) še naprej pustošile po kinoblagajnah, se bodo borzniki in hollywoodski analitiki trudili priti do dna vprašanju: kdo služi ves ta denar?

Najočitnejši odgovor bi bil, da Meyerjeva, resnobna, pred očmi javnosti skrita 35-letna mormonka, ki živi v majhnem mestu v Arizoni in trdi, da so se ji zamisli za romane Somrak utrnile v sanjah leta 2003 (sicer so jo že obtoževali plagiatorstva). Serija štirih knjig, v katerih zgodbo iz dekliškega zornega kota pripoveduje Bella, so doslej prodali v 85 milijionih izvodih in prevedli v 37 jezikov, kar naj bi Meyerjevi na leto prineslo 50 milijonov dolarjev čistega dobička. Tudi založba Little, Brown & Co, lastnica pravic za knjige, si mane roke.

Štiri knjige iz serije Somrak so obsedle tudi slovensko mladino, saj so se vse znašle na lestvici najbolje prodajanih 10 knjig v Sloveniji v letu 2009. Oboževalci in založniki zdaj nestrpno čakajo, da bo četrti knjigi iz sage, Jutranja zarja, sledila podobna serija, ki isto zgodbo pripoveduje iz Edwardovega fantovskega vidika. Prva poglavja prve knjige iz te serije, Midnight Sun, so se v javnosti znašla že pred časom, a Meyerjeva ni dala nobenega znaka, da bo kaj kmalu končala projekt.

Tretji veliki zaslužkar v tej igri je Summit Entertainment, neodvisno filmsko podjetje iz Universal Cityja v Los Angelesu, ki si je zagotovilo pravice za snemanje serije in hitro postalo ena najvplivnejših in najdonosnejših organizacij v Hollywoodu poleg "velikih šestih" studiev. Da, Hollywood je še vedno tovarna sanj, v kateri lahko tudi majhni postanejo veliki.

Vsak film iz serije Somrak stane relativno malo, saj ne porabijo veliko za dodelane posebne učinke, glede na ozko ciljno občinstvo pa se lahko izognejo dragim trženjskim kampanjam. Prvi film, Somrak, ki ga je režirala Catherine Hardwicke, je na primer stal "borih" 37 milijonov in prislužil 240 milijonov. Režiserko so odpustili za nadaljevanje - Mlado luno -, ki ga je režiral Christ Weitz. Tudi snemanje nadaljevanja Mlade lune z naslovom Mrk so začeli snemati avgusta in naj bi v kinematografe prišel junija.

Čeprav Somrak morda nima potenciala za prodajanje izdelkov kot Harry Potter, gredo majice v "gotskem" slogu za med in bodo junaki gotovo zaživeli v zabaviščnih parkih in videoigricah. Tudi prodaja prvega filma na DVD-ju bo za božič narasla. Ena glavnih organizacij, ki bo zaslužila s tem, bo britanski in kanadski distributer Entertainment One, ki dobi okrog 40-odstotni delež od prodaje vstopnic v kinematografih, pa tudi odstotke od prodaje DVD-jev, predvajanja in digitalnih pravic.

Somrak oživil zaspani Forks
Če vas je vse to korporativno govorjenje malce odvrnilo, vas bo morda potolažilo, da bo film prinesel nekaj tudi v blagajne mesteca Forks s 3.000 prebivalci v državi Washington, kjer se zgodba romanov razpleta. Forks - tamkajšnje gospodarstvo temelji na lesarstvu in ribarjenju - je postalo prava mednarodna turistična destinacija, ki jo je lani obiskalo 67.000 ljudi. Tam se udeležujejo tematskih izletov z avtobusi, jedo v restavracijah iz knjige in nakupujejo tematske izdelke na glavni ulici.

Kot je za hollywoodsko spletno stran TheWrap povedala Marcia Bingham, direktorica gospodarske zbornice v Forksu: "Prej smo imeli vse te prazne izložbe ... zdaj pa so polne Somraka. To je čudovita stvar." In hkrati potrdilo, da so privlačni mladi ljudje - s čekani ali brez njih -, ki radi grizejo drug drugega, neskončno dobičkonosni.