Film je nastal po scenariju Gabriela Shermana, novinarja, ki je pred leti poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer in bil v pogostih stikih s Trumpom. Foto: IMDb
Film je nastal po scenariju Gabriela Shermana, novinarja, ki je pred leti poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer in bil v pogostih stikih s Trumpom. Foto: IMDb

Premiera filma Vajenec (The Apprentice), v katerem režiser Ali Abbasi predstavlja mladega Donalda Trumpa, je v ZDA dobila ne le distributerja, ampak tudi datum, ko bo film na ogled v ameriških kinematografih. In to zgolj tri tedne pred velikimi predsedniškimi volitvami.

Sorodna novica Film o Donaldu Trumpu razburil republikanskega kandidata, ki je že napovedal tožbo
Sebastian Stan v vlogi mladega Trumpa. Foto: IMDb
Sebastian Stan v vlogi mladega Trumpa. Foto: IMDb

Po tem, ko je film pritegnil pozornost na premieri na festivalu v Cannesu in je Trumpova ekipa na sodišču skušala doseči prepoved distribucije filma v ZDA, je filmska ekipa le dosegla enega od svojih ciljev: priti v ameriške kinematografe pred ameriškimi volitvami. Abbasi, danski filmski ustvarjalec iranskega rodu, si je zato zelo prizadeval, a je le s težavo dobil distributerja. Abbasi se je še v začetku junija na platformi X pritožil, da "iz nekega razloga določeni oblastniki v vaši državi nočejo, da bi ga videli".

Za distribucijo filma se je zavzel Briarcliff Entertainment in napovedal ameriško in kanadsko premiero za 11. oktober, medtem ko bodo Američani odšli na volitve 5. novembra. Briarcliff Entertainment, sicer neodvisni distributer, ima že nekaj izkušenj s kočljivimi filmi. Njegov direktor Tom Ortenberg je skrbel za distribucijo enega uspešnejših dokumentarcev vseh časov Fahrenheit 9/11 v režiji Michaela Moora, pomagal pa je tudi pri z oskarjem nagrajenem filmu Spotlight.

Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung je v petkovi izjavi film znova označil za "vmešavanje hollywoodskih elit v novembrske volitve", poroča Associated Press. Cheung je že v preteklosti napovedal tožbo proti filmski ekipi in ukrepanje "proti očitno lažnim trditvam teh domnevnih filmskih ustvarjalcev". A kot je znano, je na začetku filma opozorilo, da so dogodki prirejeni, saj iranski režiser ni želel ustvariti faktografsko korektne biografije. "Želeli smo narediti pankrokovsko različico zgodovinskega filma in se ne preveč pikolovsko ukvarjati s podrobnostmi in s tem, kaj je prav in kaj ne," je Abbasi povedal za Vanity Fair. Kritiki so sicer ocenili, da je konvencionalni režijski pristop Alija Abbasija preveč prizanesljiv do kontroverznega politika.

Igralec Martin Donovan (desno) in iranski režiser Ali Abbasi (levo) na 77. letnem filmskem festivalu v Cannesu v Franciji. Foto: EPA
Igralec Martin Donovan (desno) in iranski režiser Ali Abbasi (levo) na 77. letnem filmskem festivalu v Cannesu v Franciji. Foto: EPA

V Cannesu je film naletel na pozitivne odzive občinstva, ki je film pospremil z osemminutnimi stoječimi ovacijami, kritiki pa opevajo vlogi, ki sta ju odigrala Sebastian Stan kot mladi Trump in Jeremy Strong, ki igra njegovega neusmiljenega mentorja in odvetnika Roya Cohna. Film je nastal po scenariju Gabriela Shermana, novinarja, ki je pred leti poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer in bil v pogostih stikih s Trumpom.

Film Vajenec (The Apprentice – kar je bil tudi naslov Trumpovega resničnostnega šova, ki se je v vsaki epizodi sklenil s hladnokrvno odpustitvijo enega od tekmovalcev) pripoveduje o vzponu Trumpa kot ambicioznega mladega nepremičninskega poslovneža v New Yorku v 70. in 80. letih preteklega stoletja. Na začetku prikaže mladega Trumpa, obsedenega z željo, da bi se pridružil mestni eliti. Usodno je srečanje s Cohnom, ki v življenju stavi na nauke "ničesar ne priznaj, vse zanikaj" ter "napadi, napadi", ki postanejo tudi Trumpov življenjski kredo.

Trump je po poročanju DPA-ja predstavljen kot brezobzirna pošast. Sprva skoraj simpatičen portret trmastega, a naivnega povzpetnika prikazuje, kako se Trump postopoma spreminja, ko spoznava temne plati sklepanja poslov in okusi moč. Tu so prizori, ko ima Trump liposukcijo in operacijo presaditve las.