Steve McQueen. njegove možnosti za oskarja se povečujejo z vsako novo podelitvijo nagrad. Foto: Reuters
Steve McQueen. njegove možnosti za oskarja se povečujejo z vsako novo podelitvijo nagrad. Foto: Reuters

Rada bi se zahvalila Jackieju Chanu, Sylvestru Stalloneju in Jean-Claudu van Dammu, ki so me naučili vsega, kar znam.

Sandra Bullock (najboljša igralka v akcijskem filmu)
Sandra Bullock se je v svojem govoru med drugim zahvalila Georgeu Clooneyu, "da je odplul stran in nikoli več prišel nazaj", s čimer je imela najbrž v mislih šalo Tine Fey na podelitvi zlatih globusov. Foto: Reuters

Mama mi je esemesala: 'Ne najdem programa na televiziji, si zmagala?' Odgovorila sem ji, da ja, tako da se zdaj držimo tega, prav?

Julia Roberts (ki ni zmagala)
Na ameriški televiziji tako preganjano "besedo na f" je izustil tudi bradley Cooper, ki je svoje kolege iz Ameriških prevar krstil za "vse te klinčeve igralce". Foto: Reuters
Ameriške prevare imajo najboljšo skupinsko igralsko zasedbo. Foto: Reuters
Med oskarjevskimi nominacijami zaradi pravilnika spregledano Adelino življenje je tokrat dobilo lovoriko za najboljši tujejezični film, medtem ko je Adele Exarchopoulos postala najboljši mladi obraz v industriji. Foto: Reuters

Največ nagrad (Critics Choice Awards), sedem, je tokrat odnesla Gravitacija, Ameriške prevare pa so sledile "samo" s štirimi. Za najboljši film leta je bila kljub temu izbrana suženjska drama 12 let suženj.

"Tole smo posneli v 35 dneh in z eno kamero," je v zahvalnem govoru za osrednjo nagrado povedal režiser Steve McQueen, ki se je zahvalil predvsem svoji ekipi in družini. "Če hočeš narediti nekaj dragocenega, za to potrebuješ družino."

Med igralskimi nominiranci so bili med drugim nagrajeni Matthew McConaughey, Cate Blanchett in Leonardo DiCaprio (za igralca v komediji). McConaughey se je na odru zahvalil svojemu agentu, ki ga je podprl pri "prehodu" njegove kariere v resnejše vode, Blanchettova pa je izpostavila svoje tri sinove. "V najboljšem pomenu besede bi jim težko bilo bolj vseeno. Ampak lahko ste hvaležni, da sem vaša mama jaz, in ne Jasmine French."

Oprostita, oče in mama
DiCaprio se je odločil za "opravičilo" za svojo vlogo v Volku z Wall Streeta. "Hvala mojim staršem in obenem bi se rad opravičil za vse, kar sem naredil v tem filmu."

Sandra Bullock se je raje pošalila na račun tega, da je bila izbrana v nenavadni kategoriji "najboljše igralke v akcijskem filmu" (Cate Blanchett je najboljša igralka, Amy Adams pa najboljša igralka v komediji.) "Rada bi se zahvalila Jackieju Chanu, Sylvestru Stalloneju in Jean-Claudu van Dammu, ki so me naučili vsega, kar znam," se je pošalila ... Potem pa je tehnična motnja prekinila njen govor. "Kakšno sranje! Akcijska junakinja sem! Tega ne moreš narediti akcijski junakinji," je komentirala.

Alfonso Cuaron, ki je bil okronan za najboljšega režiserja, je - po lastnih besedah - hvaležen, da se mu v nasprotju z Davidom O. Russllom ni treba zahvaljevati veliki igralski zasedbi, češ da si le s težavo zapomni imena. "Obstaja razlog, da delam samo s Sandro in Georgeem."

Morda najbolj simpatičen trenutek večera pa je na samem koncu prispevala že skoraj pregovorna simpatičnost Julie Roberts, ki je na oder prišla podelit nagrado za najboljši film. (Pred tem je v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi izgubila proti Lupiti Nyong'o). "Mama mi je esemesala: 'Ne najdem programa na televiziji, si zmagala? Odgovorila sem ji, da ja, tako da se zdaj držimo tega, prav?"

Dobre volje je bil na rdeči preprogi tudi Bruce Dern, ki je istega dne dopoldne izvedel, da je nominiran za oskarja. "Tako si lahko rečeš, še posebej pri mojih letih: 'Hej, tole lahko počnem še dolgo. Za stare ljudi to pomeni: nisi star, samo brezposeln!"

Za večjo preglednost vse nagrajence naštejmo še enkrat:

Najboljši film: 12 let suženj
Najboljši igralec v glavni vlogi: Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club

Najboljša igralka v glavni vlogi: Cate Blanchett, Otožna Jasmine
Najboljši igralec v stranski vlogi: Jared Leto, Dallas Buyers Club
Najboljša igralka v stranski vlogi: Lupita Nyong'o, 12 let suženj
Najboljši mladi igralec ali igralka: Adele Exarchopoulos, Adelino življenje
Najboljša igralska zasedba: Ameriške prevare

Režiser: Alfonso Cuaron (Gravitacija)
Izvirni scenarij: Spike Jonze (Ona)
Prirejeni scenarij: John Ridley (12 let suženj)
Fotografija: Emmanuel Lubezki (Gravitacija)

Scenografija: Catherine Martin in Beverley Dunn (Veliki Gatsby)
Montaža: Alfonso Cuaron in Mark Sanger (Gravitacija)
Kostumografija: Catherine Martin (Veliki Gatsby)

Ličenje in frizure: Ameriške prevare
Posebni učinki: Gravitacija

Dolgometražni animirani film: Ledeno kraljestvo

Akcijski film: Edini preživeli
Igralec v akcijskem filmu: Mark Wahlberg (Edini preživeli)
Igralka v akcijskem filmu: Sandra Bullock (Gravitacija)

Komedija: Ameriške prevare
Igralec v komediji: Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta)
Igralka v komediji: Amy Adams (Ameriške prevare)

Zf film / grozljivka: Gravitacija
Najboljši tujejezični film: Adelino življenje
Najboljši dokumentarni film: 20 Feet From Stardom

Najboljša pesem: Let It Go, Robert Lopez in Kristen Anderson-Lopez (Ledeno kraljestvo)
Najboljša glasbena podlaga: Steven Price (Gravitacija)

Rada bi se zahvalila Jackieju Chanu, Sylvestru Stalloneju in Jean-Claudu van Dammu, ki so me naučili vsega, kar znam.

Sandra Bullock (najboljša igralka v akcijskem filmu)

Mama mi je esemesala: 'Ne najdem programa na televiziji, si zmagala?' Odgovorila sem ji, da ja, tako da se zdaj držimo tega, prav?

Julia Roberts (ki ni zmagala)