Žirija, ki ji je predsedoval britanski igralec Jeremy Irons, je na zaključni slovesnosti Takvi (Strah človeka pred Bogom) 

režiserja Ozerja Kiziltana podelila nagrado srce Sarajeva, vredno 25.000 evrov. Foto: Sarajevo Film Festival
Žirija, ki ji je predsedoval britanski igralec Jeremy Irons, je na zaključni slovesnosti Takvi (Strah človeka pred Bogom) režiserja Ozerja Kiziltana podelila nagrado srce Sarajeva, vredno 25.000 evrov. Foto: Sarajevo Film Festival
Michael Moore
Moore je 3.000-glavni množici v dvorani med glasnim aplavzom obljubil, da bo delal v smeri preprečevanja ponovitve grozot bosanske vojne kjerkoli na svetu. Foto: Sarajevo Film Festival
Častni nagrajenec Steve Buscemi
Žirija je izkazala spoštovanje dolgoletnemu prijatelju festivala. Foto: Sarajevo Film Festival

Žirija, ki ji je predsedoval britanski igralec Jeremy Irons (sestavljali pa so jo še Meinholf Zurhorst, Frederick Maire, Ozgu Namal in Andrea Štaka), je srce Sarajeva za najboljšo igralko namenila Saadet Isil Aksoy iz turškega filma Jajce režiserja Semiha Kaplanogluja, najboljši igralec pa je po njihovem mnenju Saša Petrović v filmu Težko je biti fin Srdžana Vuletića.

Zgodba zmagovalnega filma se osredinja na strogega muslimana, čigar samotno življenje se spremeni, ko ga za pobiranje najemnin rekrutira močna verska skupina. Nova služba postavi njegovo vero na preizkušnjo in strah pred Bogom ga začne gnati v norost.

Fatih Akin, nemški soproducent filma, ki se je rodil v Turčiji, je sprejel nagrado v imenu ekipe. Akin je povedal, da nagrade res niso pričakovali, zato so ustvarjalci filma iz Sarajeva odšli že pred slovesno podelitvijo.

Častna nagrada Buscemiju
Posebno nagrado je žirija namenila makedonskemu Jaz sem iz Titovega Velesa Teone Strugar-Mitevske. Častni nagrajenec 13. SFF-ja je postal ameriški igralec Steve Buscemi za "izjemen prispevek filmski umetnosti in podporo razvoja Sarajevskega filmskega festivala".

Na SFF-ju so v sedmih dneh prikazali več kot 170 celovečercev in kratkih ter dokumentarnih filmov - najboljši dokumentarec je postal Informativni razgovori Namika Kabila, najboljši kratki film pa Valovi Adriana Sitaruja.

Slovenske barve močno zastopane
V Sarajevu je bilo na ogled tudi več filmov slovenskih ustvarjalcev: naj omenimo Babice revolucije Petre Seliškar, Kratke stike Janeza Lapajneta, Sončno stran Alp Janeza Burgerja, Teo Hanne A. W. Slak, Tunel upanja Matjaža Fištravca in Umirajoča tišina Črta Brajnika.

Zvezdni trenutki SFF-ja
Na Sarajevskem filmskem festivalu so se z novimi projekti predstavila tudi velika imena filmske industrije, med njimi francoska oskarjevka Juliette Binoche in ameriški dokumentarist Michael Moore - njegov film o ameriškem zdravstvenem sistemu in ameriškem pohlepu Bolehnež je zaprl festival.

Sarajevski filmski festival so proti koncu balkanske vojne, ki je divjala med letoma 1992 in 1995, v znak upora ustanovila skupina navdušencev, do danes pa je zrasel v enega največjih filmskih tekmovanj na tem območju.

A. K.