Ni še znano, ali se bo minister Turk odzval vabilu filmarjev in prišel v prostore Viba filma. Foto: BoBo
Ni še znano, ali se bo minister Turk odzval vabilu filmarjev in prišel v prostore Viba filma. Foto: BoBo
Pevec se je kot predsednik sveta Filmskega studia Viba film zavezal, da bo pogovor potekal mirno in konstruktivno, brez nepotrebnih ekscesov, ki bi vodili v neproduktivnost. Foto: BoBo

Kot je povedal Pevec, je bil pogovor konstruktiven, "takšen, kot bi si ga želel pred enim mesecem". Sklenil se je z obljubo Zorna, da se bo z ministrom Žigo Turkom skušal dogovoriti za srečanje s filmarji v prostorih Viba filma.

Mminister se na povabilo filmarjev, ki željo, da v prostorih Vibe utemelji imenovanje Igorja Prodnika na mesto direktorja Vibe, ni odzval.

"Mala diplomatska gesta"
Pevec se je kot predsednik sveta Filmskega studia Viba film zavezal, da bo pogovor potekal mirno in konstruktivno, brez nepotrebnih ekscesov, ki bi vodili v neproduktivnost. Kot je dejal Pevec, gre za "malo diplomatsko gesto", o vsebini pa se z državnim sekretarjem nista pogovarjala, saj je podpisnik sporne odločbe minister, "ki bo moral sam povedati, kje vidi rešitev".

Ali bo minister odločbo o imenovanju Prodnika razveljavil, za zdaj ostaja neznanka. Odločba je lahko razveljavljena le z utemeljenim razlogom, a se zdi, da teh filmarji vidijo bistveno več, kot jih vidijo na ministrstvu, je poudaril Pevec.

Strokovna komisija ni predvidena
Sporno je že to, da je minister, kot je navedel v svojem odgovoru na njihovo povabilo na Vibo, pri imenovanju "sledil odločitvi strokovne komisije, kot to praviloma stori".

Dejstvo je namreč, da strokovne komisije ne predvideva ne zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo, niti akt o ustanovitvi Filmskega studia Viba film, niti ni bila predvidena v besedilu razpisa, je dejal Pevec.

Komisija, ki je bila sestavljena na MIZKŠ-ju, je ministru predlagala tri kandidate, čeprav je v omenjenih dokumentih zapisano, da minister imenuje direktorja po predhodnem predlogu sveta oziroma strokovnega sveta. Mnenja sveta, ki mu predseduje Pevec, minister ni upošteval, mnenje komisije pa je po mnenju filmarjev zaradi navedenega nelegitimno.

Dnevni sestanki na Vibi
Sicer pa se bodo filmarji ne glede na ministrovo prisotnost danes in v prihodnjih dneh sestajali na Vibi. Delovne sestanke bodo, kot je še povedal Pevec, nadaljevali, saj je očitno, da "morajo vzeti usodo svoje prihodnosti v svoje roke".

Minister Žiga Turk je Prodnika za direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film imenoval konec prejšnjega tedna. Prodnik bo mandat nastopil s 1. marcem, imenovan je bil za obdobje petih let.