Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

10. junija mineva 100 let od rojstva ameriške igralke in pevke Judy Garland, ki je zaslovela z vlogo Doroteje v filmu Čarovnik iz Oza iz leta 1939; v kolektivno zavest se je vpisala s pesmijo Over the Rainbow (ki je bila skoraj izrezana iz končne različice filma). Kljub sijajni igralski karieri pa ni bila srečna. V primežu različnih odvisnosti je umrla v 47. letu zaradi nenamerno previsokega odmerka uspaval.

Ob 100. rojstnem dnevu Judy Garland si lahko danes ob 22.40 na TV SLO 1 ogledate britanski dokumentarec iz serije Zvezde velikega platna (Discovering film); portret je režirala Lyndy Saville, v njem pa filmski zgodovinarji in kritiki - Derek Malcolm, Wendy Mitchell, Ian Nathan in Neil Norman - Judy Garland umestijo v kontekst njenega časa in sedme umetnosti.

Judy Garland se je kot Frances Ethel Gumm rodila 10. junija 1922 v Grand Rapidsu v ameriški zvezni državi Minnesota. Njen oče je bil igralec in še pred tretjim rojstnim dnevom je najmlajša sestra Gumm prvič stopila na gledališki oder. Pozneje je nastopala s sestrami v skupini The Gumm Sisters oziroma The Garland Sisters (ko je družina ocenila, da njihov pravi priimek ne zveni dovolj zvezdniško).

Že pri 13 letih je začela nastopati v filmskih muzikalih in komedijah, zares zaslovela pa je pri šestnajstih z vlogo Doroteje v filmu Čarovnik iz Oza.

V ganljivi baladi si mlada Dorothy želi lepše življenje "na drugi strani mavrice" – in ta pisani svet, kjer so vsi lahko točno to, kar so, v filmu tudi doseže. Čeprav film še danes pomeni žarek upanja za marsikoga v stiski, pa Judy Garland sama nikoli ni našla te sreče. "Hotela sem verjeti in kar najbolj sem se trudila, da bi verjela v mavrico, pa nisem mogla priti do nje. Pa kaj potem? Mnogo ljudi tega ne zmore," je nekoč izjavila.

Film Čarovnik iz Oza je leta 1939 režiral Victor Fleming, se pravi v času, ko so ZDA okrevale po hudi gospodarski krizi, ki jo je povzročil zlom newyorške borze. Film se tudi zato naslanja na silo mladosti, ki naj bi deželi dala nov zanos. Foto: IMDb
Film Čarovnik iz Oza je leta 1939 režiral Victor Fleming, se pravi v času, ko so ZDA okrevale po hudi gospodarski krizi, ki jo je povzročil zlom newyorške borze. Film se tudi zato naslanja na silo mladosti, ki naj bi deželi dala nov zanos. Foto: IMDb

V 45 let dolgi karieri je zaigrala v skoraj 40 filmih, kot so Srečajva se v St. Louisu, Velikonočna parada, Zvezda je rojena in Sojenje v Nürnbergu.

Posnela je tudi nekaj glasbenih albumov in kot pevka nastopala na turnejah po Evropi in ZDA.

Po dolgoletni uspešni karieri je zapadla v hudo osebno krizo, ki jo je z odvisnostjo vred v resnici spremljala vse življenje – najbrž od rosnih let, ko so jo odgovorni v studiu MGM pitali z amfetamini, da je lahko dlje nastopala.

Sorodna novica Judy

Škandali, konflikti v osebnih odnosih, tudi s partnerji, ki so bili razlog za pet neuspelih zakonov, so jo na koncu sesuli. Pod vplivom različnih substanc je večkrat skušala narediti samomor. Umrla je zaradi prevelikega odmerka uspaval 22. junija leta 1969 v starosti 47 let; mrliški oglednik je ocenil, da je prevelik odmerek vzela nenamerno.

Prav njeno zadnje leto, ko je bila psihično strta in fizično izžeta – med drugim je bila v nenehnem v sporu z menedžerjem, imela je finančne težave, v tem času pa je spoznala tudi svojega petega moža, glasbenika Mickeyja Deansa –, je predstavljeno v filmu z naslovom Judy. V biografski drami v režiji Ruperta Goolda je v naslovni vlogi nastopila Renee Zellweger, ki je zanjo dobila oskarja.

Kinoteka: Zvezde velikega platna: Judy Garland, britanska dokumentarna oddaja