Ingmarju Bergmanu se je poklonilo okoli 800 pomembnih švedskih osebnosti. Foto: Reuters
Ingmarju Bergmanu se je poklonilo okoli 800 pomembnih švedskih osebnosti. Foto: Reuters
Ingmar Bergman
Ingmar Bergman velja za ključno osebnost švedske filmske umetnosti. Foto: Reuters

Švedski politiki, člani kraljeve družine ter švedski igralci in drugi člani filmske srenje so se udeležili slovesnosti v kraljevem gledališču. Na dogodku so igralci, ki so sodelovali z Begmanom, prebirali odlomke njegovih filmov. Med drugim so nastopili Bibi Andersson, ki je nastopila v legendarnih filmih Divje jagode in Sedmi pečat ter Böhrje Ahlsted in Pernilla August, ki sta skupaj zaigrala v filmu Fanny in Alexander. Prav ta film, ki je bil nagrajen s kar štirimi oskarji - tudi z oskarjem za najboljši tujejezični film - številni poznavalci označujejo za najboljši Bergmanov film sploh.

20 milijonov kron za Bergmanovo dediščino
Te dni je bilo tudi sklenjeno, da bo švedska država darovala 20 milijonov švedskih kron (okoli 1,5 milijona evrov), s katerimi bodo pomagali ohraniti dediščino Ingmarja Bergmana. V svoji karieri je Bergman podpisal 54 filmov, 126 gledaliških predstav in 39 radijskih iger. Švedski ministrski predsednik Fredrik Reinfeld in ministrica za kulturo Lena Adelsohn Liljeroth sta izjavila, da bodo z državnimi sredstvi skušali predvsem ohraniti filmsko zapuščino Ingmarja Bergmana, ki je začela nastajati leta 1946, ko je Bergman po dramski igri Lecka Fischerja posnel film Kris.

Festivali se 'tepejo' za Bergmana
Državni denar bodo namenili tudi izdelavi novih kopij Bergmanovih filmov, saj se je povpraševanje po slednjih po filmarjevi smrti 30. julija močno povečalo. V izjavi za javnost sta tako premier in ministrica zapisala, da je mnogo festivalov že izrazilo zanimanje za predvajanje Bergmanovih filmov v posebnih spremljevalnih programih. Zaradi obstoja le malo kakovostnih kopij pa so morali številne organizatorje festivalov zavrniti.