"Alain Fabien, Anouchka in Anthony ter (njegov pes) Loubo z žalostjo sporočamo, da je umrl naš oče. Umrl je mirno na svojem domu v Douchyju, obkrožen s svojimi tremi otroki in družino," so svojci tega velikega imena francoskega in evropskega filma zapisali v izjavi in prosili za zasebnost. Foto: EPA
Sorodna novica Slovo francoske filmske legende: Umrl je Alain Delon

Francoski filmski igralec Alain Delon je umrl v starosti 88 let, so za medije potrdili njegovi otroci. Kultnemu igralcu, ki je nastopil v več kot stotih filmih, se je že pred časom precej poslabšalo zdravstveno stanje; leta 2019 je prestal kap in od takrat naprej živel umaknjeno od javnosti. V zadnjem letu so se njegovi otroci v medijih zapletali v žolčne spore okrog Delonovega skrbništva in prištevnosti.

Velikanu francoskega filma se je med prvimi poklonil predsednik države Emmanuel Macron, ki je v objavi na družbenih omrežjih nanizal nekaj igralčevih najslavnejših vlog: "Gospod Klein ali Rocco, Leopard ali Samuraj, Alain Delon je upodobil legendarne vloge in svetu pomagal sanjati. S svojim nepozabnim obrazom je pretresel naša življenja."

Macron je dodal še: "Melanholičen, priljubljen, skrivnosten, bil je več kot zvezdnik: bil je francoski spomenik."

"Izbral je Francijo"
Odzvala se je tudi ministrica za kulturo Rachida Dati, ki je zapisala: "Alaina Delona ni več. Verjeli smo, da je nesmrten, ker je igral toliko vlog, živel toliko življenj – policist, pridanič, nepozabni Tancrede, gospod Klein – ker je delal z največjimi, od Viscontija do Godarda, od Loseyja do Melvilla, in sam postal eden največjih igralcev svetovne kinematografije. Njegov talent, njegova karizma, njegova avra so ga že zelo mladega zaznamovali za kariero v Hollywoodu, vendar je izbral Francijo. Ostal je zvest avtorskemu filmu, a se tudi drugačnih vlog nikoli ni bal. Od Asterixa do Alaina Cavalierja – kot nihče drug je utelešal celotno francosko kinematografijo. Otrok sedme umetnosti je s svojim slovesom Francijo prikrajšal za svoje najlepše filmsko utelešenje. Izgubila sem tudi dragega prijatelja, ki je meni in moji družini veliko pomenil. V mislih sem z njegovimi otroki, Anouchko, Anthonyjem in Alain-Fabienom."

Igralčeva kolegica Brigitte Bardot je za AFP povedala, da smrt Alaina Delona pušča "ogromno praznino, ki je nič in nihče ne bo mogel zapolniti".

Tudi producent Alain Terzian, ki je z Delonom sodeloval pri več filmih, je v podobnem duhu komentiral, da je bil Delon "zadnji med velikani". "To je konec nekega poglavja v zgodovini francoskega filma," je izjavil za radio France Inter. Obujal je spomine na to, da je, "vsakič, ko je Delon kam prišel, zavladalo skoraj mistično, kvazireligiozno spoštovanje. Bil je fascinanten."

"Šel je plesat z zvezdami," je zapisala igralka Claudia Cardinale. Od igralca sta se na daljavo poslovila tudi igralec Antonio Banderas in pevka Carla Bruni. "Ne bomo pozabili vsega talenta, vse milosti in vse lepote, ki si jih prinesel na ta svet," je zapisala nekdanja francoska prva dama.

Nekdanji predsednik festivala v Cannesu Gilles Jacob je Delona opisal kot "leva, igralca z jeklenim pogledom", direktor beneškega filmskega festivala Alberto Barbera pa kot "ikono", ki je splezal "na Olimp nesmrtnih".

"Najlepši obraz francoske kinematografije je odšel, da bi se pridružil zvezdam. S svojim kovinskim pogledom in mačjim nasmehom je očaral cele generacije gledalcev," pa je poudaril nekdanji francoski minister za kulturo Jack Lang.

Francoski režiser Philippe Labro je zapisal: "Zbogom, prijatelj. Krasna zbirka filmov, neverjetna in fascinantna osebnost. Samo z lepoto ne moremo pojasniti izjemnega loka njegove kariere, bil je nenadkriljiva zvezda. Samuraj."

Delon je svoja zadnja leta preživel za zidovi posestva v francoski vasici Douchy-Montcorbon, kjer naj bi ga tudi pokopali. Ob vhodu so se danes zbrali njegovi oboževalci in polagali cvetje.

Umrl je legendarni igralec Alain Delon