Dokumentarni film Otroci na čakanju je zgodba o peščici tistih, ki so bili vpeti v sistem rejništva, in skozi pripovedi posameznikov razkriva stanje rejniškega sistema pri nas. Mnogi radi rečejo, da ni razlik. Da otroka v rejništvu lahko rejniki postavijo na cesto pri osemnajstih letih, enako pa lahko storijo starši s svojim biološkim otrokom. Pa je res tako? Foto: www.dokumentarci.si
Dokumentarni film Otroci na čakanju je zgodba o peščici tistih, ki so bili vpeti v sistem rejništva, in skozi pripovedi posameznikov razkriva stanje rejniškega sistema pri nas. Mnogi radi rečejo, da ni razlik. Da otroka v rejništvu lahko rejniki postavijo na cesto pri osemnajstih letih, enako pa lahko storijo starši s svojim biološkim otrokom. Pa je res tako? Foto: www.dokumentarci.si
Film Mama Evropa Petre Seliškar je slovenske barve zastopal tudi na pravkar končanem sarajevskem filmskem festivalu. Dokumentarec je zgodba o Evropi, kot jo vidi petletna Terra, hčerka očeta makedonsko-kubanskih korenin in matere Slovenke. Potovanje s starši po južni Evropi je priložnost za Terro, da predstavi svoj edinstveni pogled na svet. Skozi zanimive življenjske zgodbe ljudi, ki jih na potovanju sreča, se nauči veliko o naravi, državah, politiki, zgodovini “Mame Evrope” in o vseh razlikah, ki rišejo meje med ljudmi. Foto: www.dokumentarci.si
Film Polmesec nad planikami sooča različne strani – slovensko, bošnjaško in italijansko ter nas vodi od Bosne in Hercegovine preko Jesenic do vrhov Julijskih Alp nad Sočo. Foto: www.dokumentarci.si

Na 2. reviji slovenskega dokumentarnega filma, ki se danes začne v Mariboru, bo v treh dneh na ogled 14 dokumentarnih filmov po izboru programske selektorke Hanke Kastelicove. Od tega bodo trije filmi prikazani predpremierno. Poleg tega bo na ogled še sedem kratkih filmov režiserja Maka Sajka, ki si je letos prislužil poseben poklon.

Revijo, ki je luč sveta ugledala lani v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), bo uradno odprl mariborski župan Andrej Fištravec, ki bo nagovoril zbrane v Sodnem stolpu.

Osrednji del programa je razdeljen na dve kategoriji: DOKU zdaj in DOKU retro. Selektorica programa prve je Hanka Kastelicova, sicer glavna producentka HBO Europe za dokumentarni film, ki je pregledala 72 slovenskih dokumentarnih filmov in jih v program festivala spustila 14.

Resnica o življenju v rejništvu
Med omenjenimi 14 filmi bodo vsak dan revije enega prikazali predpremierno. V soboto bo to film Otroci na čakanju režiserke Haidy Kancler, ki skozi pripovedi posameznikov razkriva stanje rejniškega sistema pri nas. Tu je na primer zgodba o Vidi, ki je skozi odraščanje otrok v reji izkusila nedorečenost sistema in se znašla pred vprašanji brez odgovorov. David, ki je kljub dobrim razmeram v rejništvu zaživel šele po posvojitvi. Davidova sestra Patricija, ki je tako kot gospa Pega z osemnajstimi leti začela samostojno življenje. Tadej pa je po sedemnajstih letih rejništva ugotovil, da ob polnoletnosti ne bo imel nikogar in ne bo imel kam iti. Scenaristki dokumentarnega filma Otroci na čakanju sta Veronika Gnezda in Haidy Kancler.

Džamija pod Mangartom, unikat v Alpah
V nedeljo bo na vrsti predpremiera filma Polmesec nad planikami režiserja Žige Virca, ki govori o prvi džamiji v Alpah, ki je bila leta 1916 zgrajena v Logu pod Mangartom. Džamijo so zgradili bošnjaški vojaki na soški fronti, ki so se borili v na strani Avstro-Ogrske in predstavlja edinstven primer v alpskem prostoru. Film vleče vzporednice in refleksije s sedanjim časom, z Bošnjaki, ki so se priselili v Slovenijo iz ekonomskih razlogov in njihovimi 30-letnimi prizadevanji , da bi zgradili džamijo v Ljubljani.

Mako Sajko, zvesti dokumentarist družbe
V sekciji DOKU retro se bodo poklonili filmskemu velikanu Maku Sajku in prikazali njegovih sedem kratkih dokumentarnih filmov po avtorjevem izboru. Sajko je častni član Društva režiserjev Slovenije in prejemnik nagrade Prešernovega sklada in Badjurove nagrade za življenjsko delo. S svojimi filmi načenja teme, pred katerimi bi si bilo morda lažje zatisniti oči, od problema samomora med mladimi pa do zlorabe narodne noše v nekaterih političnih režimih.

Kako naprej?
V DOKU-pogovorih bodo spregovorili o prihodnosti slovenskega dokumentarnega filma in festivalskem razvoju, na DOKU-delavnicah pa bodo producirali nove kratke slovenske dokumentarne filme. Revija bo tudi letos imela pester spremljevalni program.

Druga edicija Revije slovenskega dokumentarnega filma bo poleg Sodnega stolpa živela še na Živem dvorišču Orožnova. Projekcije dokumentarnih filmov so brezplačne.