Austin Butler, Keke Palmer, Ke Huy Quan in Taylor Swift – štirje od znanih obrazov, ki jih je letos v svoje vrste povabila Akademija. Foto: AP
Austin Butler, Keke Palmer, Ke Huy Quan in Taylor Swift – štirje od znanih obrazov, ki jih je letos v svoje vrste povabila Akademija. Foto: AP

Najbolj pričakovana vabila so tista, ki jih Akademija ponudi oskarjevcem – letos ima možnost, da se pridruži 22 dobitnikov oskarja in 76 nomnirancev za to nagrado. Med njimi sta denimo scenarista, režiserja in producenta Daniel Kwan in Daniel Scheinert, ki sta lani slavila s črno komedijo Vse povsod naenkrat, zdaj pa se morata odločiti, kateri od treh vej organizacije se bosta pridružila. Iz zadnje sezone nagrad je Akademija izbrala tudi Paula Mescala, Stephanie Hsu in Kerry Condon.

Akademija se ozira čez ameriški plot
V imenu promocije večje raznolikosti pa bo večina letošnjih novih članov prišla iz tujine: povabljena sta zvezdnika indijskega spektakla RRR Ram Charan in NT Rama Rao Jr., pa igralka Svetega pajka Zar Amir-Ebrahimi, Dolly de Leon iz Trikotnika žalosti, Sakura Ando, ki smo jo videli v Tatičih, zvezda Fantomske niti in Korzeta Vicky Krieps ter Park Hae-il, ki je blestel v Dvojni prevari.

Med hollywoodskimi igralci so na seznamu še Lashana Lynch, Nicholas Hoult, Bill Hader, Paul Reiser in Selma Blair.

Še malo širši izbor
Še malo širši izbor "generacije 2023": Selma Blair, Austin Butler, Ram Charan, Kerry Condon, Bill Hader, Nicholas Hoult, Stephanie Hsu in Vicky Krieps, v spodnji vrsti pa Lashana Lynch, Paul Mescal, Keke Palmer, Park Hae-il, Ke Huy Quan, NT Rama Rao Jr., Paul Reiser in Taylor Swift. Foto: AP

Če se bodo tako odločili, bodo v vrste režiserjev pod okriljem Akademije stopili Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick), Edward Berger (Na Zahodu nič novega), Santiago Mitre (Argentina, 1985), Michael Showalter (The Eyes of Tammy Faye) in Carlos López Estrada (Raya in poslednji zmaj).

Med bolj kontroverznimi imeni je direktor podjetja Warner Bros. Discovery David Zaslav, ki ravnokar izvaja množična odpuščanja in krčenje programov v svoji hiši.

V glasbeno vejo Akademije lahko stopi Taylor Swift, ki je lani za film Kjer pojo raki napisala pesem, pa tudi Abel Makkonen Tesfaye (“The Weeknd”), David Byrne in M. M. Keeravaan (avtor glasbe za film RRR).

Nekateri filmski režiserji so dobili vabila iz drugih vej organizacije: Dean Fleischer-Camp (Marcel, školjka v šolnih) se bo pridružil druščini animatorjev in avtorjev kratkih filmov, Charlotte Wells (Po soncu) je povabljena med scenariste, kjer ji bo družbo delal tudi Nobelovec Kazuo Ishiguro.

Kdo je povprečni član Akademije?
Akademija še vedno išče načine, kako svoje članstvo narediti bolj raznoliko. Če bodo vsi letošnji povabljenci sprejeli vabila, bo Akademijo odslej sestavljalo 34 odstotkov žensk, 18 odstotkov manj zastopanih rasnih ali etničnih skupin ter 20 odstotkov Neameričanov.