Film Dvojna igra Martina Scorseseja se že dalj časa omenja kot verjeten oskarjevski nominiranec. Foto: Kolosej
Film Dvojna igra Martina Scorseseja se že dalj časa omenja kot verjeten oskarjevski nominiranec. Foto: Kolosej
Pedro Almodovar in Penelope Cruz
Almodovarjev film ni zanesljiv kandidat za oskarja, več možnosti naj bi imela Penelope Cruz. Foto: EPA
Helen Mirren
Za vlogo britanske kraljice je Mirrenova nagrado dobila že na filmskem festivalu v Benetkah. Foto: Reuters

Kritiki napovedujejo, da se bodo morali Half Nelson, Babilon in Vrni se zelo potruditi, če bodo želeli ujeti filme, ki naj bi vodili - Dreamgirls, Dvojna igra in Little Miss Sunshine. Filmi v ameriških kinematografih niso imeli velike pozornosti, zato bodo potrebovali dobre ocene kritikov in nagrade različnih hollywoodskih združenj, da bodo prepričali člane akademije za nominacijo.

Nominirance bo Ameriška akademija za gibljive slike in umetnosti razglasila 23. januarja, oskarje pa podelila 25. februarja. Pred njimi bodo svoje izbrance razglasila društva, kot so igralsko združenje, združenje režiserjev in združenje pisateljev. 14. decembra bodo znani tudi nominiranci za zlate globuse, ki jih podeljujejo tuji novinarji in naj bi bili dobri napovedovalci oskarjev.

In zakaj so vse nagrade tako pomembne za oskarje?
"Kadar začne neki film ali igralec redno pobirati (kritiške) nagrade, to članom akademije pove, da si morajo ta film zagotovo ogledati," je pojasnil eden od ameriških novinarjev. Za morebitnega dobitnika oskarjev pa je pomembno tudi, da je všeč gledalcem, saj si akademija želi, da bi se gledalci zgrinjali v kinematografe in si ogledovali svoje favorite za najpomembnejše filmske nagrade na svetu.

Kdo naj bi imel dobre možnosti za prvo slavje 23. 1.?
Po napovedih poznavalcev trenutno najbolje kaže filmoma Dvojna igra in Dreamgirls, skoraj zagotovo naj bi se med nominirance uvrstila tudi britanska izdelka Little Miss Sunshine in Queen Elizabeth, medtem ko se bosta morala Babilon in Vrni precej potruditi, če želita med pet izbrancev.

A vsaj Almodovarjev film naj bi imel še enega aduta: glavno igralko Penelope Cruz, ki naj bi se skoraj zagotovo uvrstila med nominiranke, kjer naj bi ji družbo delale Helen Mirren (Queen Elizabeth), Judi Dench (Notes on a Scandal) in Kate Winslet (Little Children). Prve ocene Sienne Miller (Factory Girl) in Renee Zellweger (Miss Potter) še niso znane.

Nekaj manj naj bi bilo kandidatov za najboljšo moško vlogo, med verjetnejšimi nominiranci pa omenjajo Willa Smitha (The Pursuit of Happyness), Foresta Whitakerja (The Last King of Scotland) in Petra O'Toola (Venus).