Od leve proti desni: Gary Oldman (načelnik James Gordon), Michael Caine (Alfred Pennyworth),  Christian Bale (Bruce Wayne/Batman) in Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes). Foto:
Od leve proti desni: Gary Oldman (načelnik James Gordon), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Christian Bale (Bruce Wayne/Batman) in Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes). Foto:
heath Ledger
Bolj kot navzočnost katerega koli zvezdnika je v oči bodla odsotnost Heatha Ledgerja.

Premiera - zaradi navala radovednežev in fotografov je bil del Broadwaya včeraj zvečer zaprt za promet - ni bila le temeljito fotografiran sprehod zvezdnikov v kinodvorano. Skladatelja filmske glasbe James Newton Howard in Hans Zimmer sta odigrala del filmske glasbene podlage, vse skupaj pa je spremljala dodelana predstava luči, katere vrhunec je bila seveda projekcija slavnega "Batmanovega signala" na newyorško nebo.
Množice bodo že drle v kino ... kaj pa nagrade?
Če pustimo pirotehniko ob strani, je imela prva velikopotezna projekcija filma, ki v ameriške kinematografe prihaja ta konec tedna, tudi drug namen: "potipati" splošno naklonjenost filmu, še posebno spričo vse glasnejših govoric, da bo film, čeprav je "samo" poletni akcijski spektakel, v igri pri naslednjih nominacijah za oskarje. Prve kritike kar niso mogle prehvaliti predvsem pokojnega Heatha Ledgerja v vlogi psihotičnega Jokerja.

Odgovorni pri Warnerju nad premiero niso mogli biti razočarani: med samim filmom je občinstvo Ledgerjeve prizore nagradilo s spontanimi aplavzi.
Premiere se je seveda udeležila večina igralske zasedbe - Christian Bale, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman in Morgan Freeman - pa tudi Ledgerjeva družina, ki je v dvorano raje zdrsnila pri stranskem vhodu. Michelle Williams ni bilo - a ne zato, ker bi bila v sporu z Ledgerjevo družino, kot so poročali tabloidi, ampak zato, po besedah njene predstavnice, ker "ni bilo razloga, da bi bila tam".
Včerajšnja premiera je pravzaprav sledila preizkušenemu receptu izpred dveh let: Scorsesejev triler The Departed (Dvojna igra) je prav tako še pred uradnim začetkom predvajanja doživel odmevno 'projekcijo' v New Yorku, kar se je, ko je napočil čas za oskarjevske nominacije, izkazalo za dobro potezo.
A. J.