"Šrapnel iz obraza so mi že odstranili, majhni delci v roki in nogi pa bodo z menoj ostali za vedno." Foto: Facebook/Oleg Sencov

47-letni režiser je v objavi zapisal, da so bili v topniškem napadu ruske vojske lažje ranjeni še trije vojaki iz njegove vojaške enote. Hkrati je bila to prva vojaška akcija po njegovi vrnitvi na bojišče. Tja se je vrnil, potem ko je bil 8. julija prvič ranjen; takrat je imel pretres možganov.

"Teden se ni začel dobro," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še zapisal ukrajinski filmski ustvarjalec in se zdravnikom v ukrajinski pokrajini Zaporožje na jugu države zahvalil za njihovo delo.

Ob fotografiji je Sencov zapisal, da je ameriški tank bradley ponovno rešil življenja, pri čemer je imel v mislih ukrajinske vojake.

"Šrapnel iz obraza so mi že odstranili, majhni delci v roki in nogi pa bodo z menoj ostali za vedno. Z drugimi poškodovanimi je prav tako vse v redu – tukajšnji zdravniki se spoznajo na svoje delo."

Rojen na nemirnem Krimu
Sencov se je rodil na polotoku Krim. Potem ko si je Rusija leta 2014 ta polotok priključila, so Sencova na Krimu aretirali. Leto pozneje so ga v Rusiji zaradi domnevnega načrtovanja terorističnih napadov in drugih nedokazanih obtožb obsodili na 20 let zapora.

Sencov je takrat zanikal vse obtožbe na svoj račun in sporočil, da so oblasti poskusile z mučenjem izsiliti njegovo priznanje. V mednarodni javnosti je veljal za političnega zapornika. Leta 2019 so ga izpustili v okviru izmenjave ujetnikov.

Med prestajanjem zaporne kazni je Sencov prejel nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament. O svoji odločitvi, da bo vojak, je za tiskovno agencijo AFP lani povedal: "Imel sem že več različnih življenj in ničesar ne obžalujem."

Svoj najnovejši celovečerec, Nosorog, je Sencov leta 2021 predstavil na beneškem filmskem festivalu; zgodbo je postavil v ukrajinsko kriminalno podzemlje v devetdesetih letih.