Tullio Pinelli je vedno znova rad poudaril, da je bilo že ob njegovem prvem srečanju s Fellinijem jasno, da sta sorodni duši in da ju vodijo enake ideje. Foto:
Tullio Pinelli je vedno znova rad poudaril, da je bilo že ob njegovem prvem srečanju s Fellinijem jasno, da sta sorodni duši in da ju vodijo enake ideje. Foto:
Osem in pol
Tullio Pinelli je zadnja leta preživel s francosko igralko Madelaine LeBeau, ki je med drugim igrala tudi v filmu Osem in pol. Z njo se je poročil leta 1988.

To je bil Tullio Pinelli, ki je umrl zadnji konec tedna. Scenarist in pisatelj Pinelli velja za enega ključnih sodelavcev Federica Fellinija, saj je napisal scenarije ali predloge za njegove uspešnice Cesta (La Strada), Sladko življenje (La dolce vita) in Osem in pol (8 1/2). Po Pinellijevih zgodbah so posneli več kot 80 filmov, prav ta trenutek pa po njegovem in Felilinijevem scenariju režiser Marco Bartoccioni snema film Viaggo a Tulum (Potovanje v Tulum). Film pripoveduje o legendarnem Fellinijevem potovanju v Mehiko, katerega namen je bilo srečanje z nekim mistikom.

Iz družine domoljubov vdružino filmarjev
Za življenje Tullia Pinellija bi lahko dejali, da je bilo polno dogodkov, ki bi jih lahko opisali kot filmske oziroma zelo nenavadne. Zanimiv je že njegov družinski izvor. Pinelli se je namreč 24. junija 1908 rodil v ugledni družini 'zagrizenih' italijanskih domoljubov in njegov stari stric general Ferdinando Pinelli je bil pravi junak, saj je v času neposredno po italijanski združitvi zatrl upor banditov v Kalabriji. Omembe vredno je bilo tudi Pinellijevo prvo srečanje s Fellinijem. Spoznala sta se ob nekem kiosku v Rimu; stala sta eden zraven drugega in brala nasprotni strani istega časopisa. Pinelli je srečanje opisal kot kreativni blisk in poudaril, da sta s Fellinijem od prvega trenutka govorila isti jezik, predvsem pa sta oba sanjarila o filmu, ki bi bil popolno nasprotje tistega, kar je bilo tedaj modno. Uspelo jima je in ustvarila sta novo modo, ki danes slovi kot klasika evropskega filma.