Chi Chi je v Brazgotincu eden najtesnejših protagonistovih prijateljev in tudi tisti njegov pribočnik, ki umre zadnji (z izjemo samega Tonyja). Foto: Wikipedia
Chi Chi je v Brazgotincu eden najtesnejših protagonistovih prijateljev in tudi tisti njegov pribočnik, ki umre zadnji (z izjemo samega Tonyja). Foto: Wikipedia

Ángel Salazar se je leta 1956 rodil na Kubi, kjer je tudi začel gledališko kariero, a je nato z rodnega otoka že v zgodnjih sedemdesetih pobegnil – preplaval je zaliv Guantanamo in poiskal pribežališče v tamkajšnjem ameriškem vojaškem oporišču. Od tam so ga poslali v Miami in pozneje v New York, kjer so ga nastanili pri rejniški družini v Bronxu.

Kariero si je zgradil na newyorških klubskih odrih, kjer je nastopal v stand upu; del njegovega nastopa je bilo oponašanje Madonne; Brucea Springsteena in drugih zvezdnikov. Leta 2016 je komik Jim Norton za Vanity Fair in njihov prispevek o legendarnem klubu Comedy Cellar pripomnil: "Avdicije so po navadi potekale v okviru petkovega večernega šova, kar je pomenilo, da si bil stlačen za Angela Salazarja ali pa kakega drugega tipa, ki je bil tako ubijalski, da so se tresle stene."

Salazar se je pojavil v gledaliških predstavah, v TV-serijah in na filmu, njegova daleč najmarkantnejša vloga pa je bila v Brazgotincu (Scarface) režiserja Briana De Palme leta 1983. Upodobil je Chi Chija, pribočnika mamilarskega kralja Tonyja Montane (Al Pacino). Oba sta namreč priseljenca s Kube in Chi Chi zvesto ščiti Montanov hrbet, ko se ta vzpenja na vrh miamijske trgovine s kokainom.

Več kot 30 let po izidu filma, leta 2017, je Salazar v nekem intervjuju priznal, da ga na ulici še vedno kdaj kdo pokliče "Chi Chi", pa tudi, da ga čisto nič ne moti, če ljudje na njegove nastope prinašajo izvode Brazgotinca, da bi jih podpisal.

Še na začetku tega meseca je nastopal v klubu Laugh Factory v Renu, načrtoval je tudi šov v Chicagu. Umrl je zaradi posledic srčnega popuščanja.