Douglas Geoffrey McGrath (1958–2022). Foto: AP
Douglas Geoffrey McGrath (1958–2022). Foto: AP

Umrl je v četrtek v svoji pisarni na Manhattnu, je sporočil Daryl Roth, producent McGrathove off-broadwajske predstave Everything's Fine, ki je imela premiero prejšnji mesec. Dejal je, da je bil vzrok za smrt srčni napad, poroča ameriška tiskovna agencija (AP).

"Ekipa 'Everything's Fine' je bila počaščena, da je lahko soustvarila njegovo samostojno avtobiografsko predstavo," so zapisali producenti v izjavi. "Vsi, ki so delali z njim v zadnjih treh mesecih produkcije, so bili presenečeni nad njegovo gracioznostjo, šarmom in izrednim smislom za humor, in pošiljajo najgloblje sožalje njegovi družini."

McGrath je bil sprva avtor in esejist za reviji Vanity Fair in The New Yorker, nato pa je v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja začel pisati za Saturday Night Live (SNL), opisujejo na portalu The Hollywood Reporter. McGrath je bil nominiran za oskarja za scenarij filma Krogle nad Broadwayem iz leta 1994, ki ga je napisal skupaj z Allenom. Scenarij je služil kot temelj za Allenovo broadwajsko priredbo filma v predstavo leta 2014.

Njegova druga filma sta bila Emma z Gwyneth Paltrow v glavni vlogi in Nicholas Nickleby s Charliejem Hunnamom v glavni vlogi, oba je napisal in režiral. Napisal in režiral je tudi Infamous, biografski film o Trumanu Capoteju iz leta 2006, v katerem je igral Toby Jones.

"Doug je bil pameten, zabaven, nadarjen, prijazen, odličen prijatelj in čudovit pripovedovalec zgodb, ki pušča dediščino ljubezni in smeha," je zapisala Carole King v poklonu na Instagramu. O njej je ustvaril muzikal, za katerega je bil nominiran za nagrado tony.

Prislužil si je tudi dve nominaciji za nagrado emmy za režijo dokumentarcev za HBO: His Way, o legendarnem glasbenem promotorju in filmskem producentu Jerryju Weintraubu, in To je Mike Nichols, dokumentarni film o življenju filmarja, ki je dobil pet oskarjev.