Prizor s snemanja bondijade Goldfinger. Foto: IMDb
Prizor s snemanja bondijade Goldfinger. Foto: IMDb

Seana Conneryja v vlogi tajnega agenta 007 je Hamilton režiral v bondijadah Goldfinger in Diamanti so večni, Rogerja Moora pa v Živi in pusti umreti ter v Možu z zlato pištolo. "Neizmerno užaloščeni" Roger Moore se je mojstru že poklonil na Twitterju: "Z neverjetno, neverjetno žalostjo sem sprejel vest, da je čudoviti režiser Guy Hamilton odšel v veliko montažno sobo na nebu. Leto 2016 je obupno."

Hamilton je v resnici režiral celo vrsto markantnih filmov iz obdobja med petdesetimi in osemdesetimi. Z Michaelom Cainom je sodeloval pri filmu Battle of Britain, s Harrisonom Fordom pa pri adaptaciji še starejše klasike Force 10 from Navarone.

Prav tako je naredil kar dve adaptaciji detektivk Agathe Christie: The Mirror Crack’d z Angelo Lansbury v vlogi gospodične Marple ter Evil Under the Sun s Petrom Ustinovom kot belgijskim detektivom Poirotom.

Svojo kariero je začel kot asistent režije; ob Carolu Reedu je delal pri treh filmih, tudi v kultnem Tretjem možu, kjer je v več prizorih vskočil kot dvojnik Orsona Wellesa.

Zvezdnik izsilil menjavo režiserja
Dvakrat je bil tudi tik na tem, da bi se preizkusil v režiji filmov o superjunakih: režijo Batmana je po premisleku zavrnil, pri prvem Supermanu pa so ga zamenjali z Richardom Donnerjem. Splet okoliščin je bil zanimiv: Hamilton je bil na čelu Supermana, ko je še veljalo, da ga bodo snemali v Italiji. Nato je Marlon Brando sklenil, da v Italiji ne bo delal, in vztrajal pri selitvi produkcije v Anglijo. Posledično se je moral Hamilton, ki je bil "davčni begunec" in je lahko v Veliki Britaniji preživel največ trideset dni na leto, službi odpovedati.