Hugh Hudson (25. avgust 1936–10. februar 2023) Foto: EPA
Hugh Hudson (25. avgust 1936–10. februar 2023) Foto: EPA

Hudson se je poslovil po kratki bolezni v londonski bolnišnici, preživeli pa so ga žena Maryam, sin Thomas in prva žena Sue, piše v skupni izjavi družine.

Rojen je bil v Londonu, kjer je tudi odraščal. Živel je tudi v Shropshiru v Angliji in na Škotskem. Sprva je montiral dokumentarne filme in nato s partnerjema Robertom Brownjohnom in Davidom Cammellom ustanovil produkcijsko hišo za dokumentarni film.

V poznih 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je snemal televizijske oglase, nato pa se je posvetil dokumentarnim filmom – vključno z biografijo argentinskega šampiona v motociklizmu Juanu Manuelu Fangiu – in tudi igranim filmom.

Njegov najbolj znan celovečerec, Ognjene kočije, je film o rivalstvu med dvema britanskima tekačema, Judom in pobožnim kristjanom, ki doseže vrh na olimpijskih igrah leta 1924. Hudson je bil leta 1982 nominiran za oskarja za najboljšega režiserja, film pa je prejel štiri oskarje, tudi za najboljši film in najboljšo glasbo za elektronske zvene Vangelisa, ki so odlično delovali v filmu tega obdobja, piše Variety. Na filmskem festivalu v Cannesu se je leto pred tem film potegoval za zlato palmo.

"Eden najbolj kontroverznih britanskih filmov desetletja"
Kot opisuje spletna stran Britanskega filmskega inštituta: "Film je postal eden najbolj kontroverznih britanskih filmov desetletja, levo usmerjeni ustvarjalci (producent David Puttnam, Hudson in pisatelj Colin Welland) so ga imeli za radikalno obtožbo snobizma in privilegijev establišmenta, drugi pa so si ga prisvojili kot konservativno himno Thatcherjevskim vrednotam individualizma in podjetništva."

Foto: EPA
Foto: EPA

Med Hudsonovimi drugimi filmi je tudi kritiško hvaljeni Greystoke – legenda o Tarzanu, kralju opic iz leta 1984. Niso pa bila vsa njegova dela uspešna: Revolucija – ambiciozna upodobitev ameriške vojne za neodvisnost – je leta 1985 v kinoblagajne prinesla le malo dobička. Uspešnejši je bil film Sanjam o Afriki iz leta 2000, v katerem so igrali Kim Basinger, Vincent Perez, Eva Marie Saint in Daniel Craig. Prikazali so ga na canskem filmskem festivalu.

Leta 2006 je režiral videospot za Sarah Brightman, nato pa je leta 2011 režiral Rupture: A Matter of Life OR Death, dolgometražni dokumentarni film o ženi, igralki Maryam d'Abo, in njenih izkušnjah po subarahnoidni krvavitvi. Slednji je bil predvajan na BBC4 leta 2012, še piše Variety.