Robert Towne (1934–2024). Foto: AP
Robert Towne (1934–2024). Foto: AP
Z režiserjem Romanom Polanskim na filmskem festivalu v Deauvillu v Franciji leta 2005. Foto: AP
Z režiserjem Romanom Polanskim na filmskem festivalu v Deauvillu v Franciji leta 2005. Foto: AP

Vest o Townovi smrti je potrdila scenaristova predstavnica za javnost Carri McClure; vzrok smrti ni znan, je pa Towne "mirno umrl doma, v krogu družine".

Towne je oskarja za najboljši izvirni scenarij dobil za film Kitajska četrt (Chinatown) režiserja Romana Polanskega, ki je ravno letos praznoval 50-letnico svetovne premiere. Ob tej priložnosti je Towne v pogovoru za revijo Variety povedal, da je vedno raje pisal scenarije za konkretne igralce kot pa samo projekte, pri katerih zasedba še ni bila izbrana. "Če pišem za resnično osebo, je moja naloga veliko lažja in zabavnejša."

Tudi sicer so bila najplodovitejše obdobje Townove kariere sedemdeseta leta 20. stoletja: napisal je scenarij za Shampoo z Warrenom Beattyjem v glavni vlogi ter The Last Detail z Jackom Nicholsonom na čelu.

V industriji je precejšen ugled užival tudi kot pisec v senci in "popravljavec scenarijev" – sodeloval je torej pri številnih filmih, pod katere uradno ni podpisan, med drugim tudi pri Botru F. F. Coppole.

Robert je bil tudi soscenarist kriminalke Firma (The Firm), v kateri je nastopil Tom Cruise; igralec ga je nato rekrutiral še za prva dva dela franšize Misija: Nemogoče. V resnici je bil Towne v industriji vedno zelo iskan; napisal je nadaljevanje Kitajske četrti, The Two Jakes (film je režiral Jack Nicholson), pri nadaljevanki Oglaševalci (Mad Men) pa je bil zaposlen kot svetovalec.

Kar štirikrat se je preizkusil tudi kot režiser, med njegovimi filmi je verjetno najslavnejši Tequila Sunrise (1988), v katerem so igrali Kurt Russell, Michelle Pfeiffer in Mel Gibson. Režiral ga je, seveda, po lastni scenaristični predlogi.

Oskarjevska nominacija za scenarij, pod katerega je podpisal svojega psa
V svoji karieri je bil Robert Towne za oskarja nominiran štirikrat, od tega trikrat v zaporednih letih – za scenarije filmov The Last Detail, Kitajska četrt in Shampoo. Četrta nominacija je sledila leta 1984, za film Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes. Pri tem je treba povedati, da je Towne film tako zelo sovražil, da je dal svoje ime v špici filma zamenjati z "P. H. Vazak" – to je bilo ime njegovega psa.