William Hurt (1950–2022). Foto: Reuters
William Hurt (1950–2022). Foto: Reuters

"Z veliko žalostjo sporočamo, da družina Hurt žaluje za smrtjo Williama Hurta, ljubljenega očeta in z oskarjem nagrajenega igralca, 13. marca 2022, teden dni pred njegovim 72. rojstnim dnem," je v izjavi sporočil igralčev sin Will. "Umrl je naravne smrti, v miru, ob družini," so še zapisali in prosili za spoštovanje zasebnosti.

Vzroka smrti z javnostjo niso delili, znano pa je, da so igralcu leta 2018 diagnosticirali raka prostate.

V filmu Poljub ženske pajka leta 1985. Leto pozneje je za vlogo homoseksualca, ki deli celico s političnim zapornikom, osvojil oskarja za najboljšo glavno moško vlogo. Foto: IMDb
V filmu Poljub ženske pajka leta 1985. Leto pozneje je za vlogo homoseksualca, ki deli celico s političnim zapornikom, osvojil oskarja za najboljšo glavno moško vlogo. Foto: IMDb

V 80. letih je predstavljal enega osrednjih igralskih obrazov Hollywooda, ko je v treh letih zapored nanizal nominacijo za oskarja za glavno moško vlogo: leta 1986 za Poljub ženske pajka, za upodobitev zapornika v brazilskem zaporu je oskarja tudi prejel, za vlogo pa so ga nagradili tudi z bafto in na canskem filmskem festivalu. "V trenutku, ko so mi ga dali, sem pomislil: Bog, kaj pa jaz vem. Kako bom stopil med igralce in pričakoval, da mi zaupajo," se je pozneje spominjal občutkov ob prevzemu oskarja.

A to ga ni ustavilo. Leto pozneje je bil nominiran za dramo Otroci manjšega boga in let 1988 še za Broadcast News. Za Zgodovino nasilja Davida Cronenberga pa je bil leta 2006 nominiran za v kategoriji stranske vloge.

Leta 2011 je prejel nominacijo za emmyja za televizijski film Too Big to Fail, leta 2009 pa za Damages.

Leta 2018 so igralcu diagnosticirali raka na prostati. Foto: EPA
Leta 2018 so igralcu diagnosticirali raka na prostati. Foto: EPA
Nase je opozoril že s prvo filmsko vlogo. Za Spremenjena stanja je prejel nominacijo za zlati globus za najboljšega novinca. Foto: IMDb
Nase je opozoril že s prvo filmsko vlogo. Za Spremenjena stanja je prejel nominacijo za zlati globus za najboljšega novinca. Foto: IMDb

Hurt, ki se ga iz začetka kariere spomnimo predvsem po vlogah umirjenih, tihih intelektualcev, je v zadnjih letih nastopil v nekoliko drugačnih vlogah, ki jih zahtevajo Marvelovi filmi in znanstvenofantastični žanr. Čeprav je prav s slednjim začel. Po prvih nastopih v gledališču je prvo filmsko vlogo posnel leta 1980, ko je bil znanstvenik v znanstvenofantastičnem trilerju Spremenjena stanja in takoj prejel nominacijo za zlati globus za najboljšega novinca. Sledil je niz odmevnih vlog – bil je odvetnik, ki ga je v filmu Telesna strast (1981) Lawrencea Kasdana zapeljala Kathleen Turner. Tri leta pozneje je igralec s Kasdanom sodeloval tudi pri The Big Chill. Sledila je vloga Arkadyja Renka v filmu Gorky Park.

V svoji karieri je sodeloval z najbolj cenjenimi režiserji – že na samem začetku kariere z imeni, kot so Ken Russell, Peter Yates, Kasdan, Michael Apted in Héctor Babenco. S Kasdanom sta posnela še Naključni turist in Ljubim te na smrt. S Hurtom so svoje filmske zgodbe posneli tudi James L. Brooks, Woody Allen, Gregory Nava, Wim Wenders, Anthony Minghella, Wayne Wang, Nora Ephron, Franco Zeffirelli, Carl Franklin, István Szabó, David Cronenberg, Steven Spielberg, M. Night Shyamalan, Ridley Scott, Anthony, Joe Russo in številni drugi.

Kariero je pozneje nadaljeval v filmih kot so A. I. umetna inteligenca, Vas ob gozdu, Siriana, Dobri pastir, Gospod Brooks, V divjino in Robin Hood.

William Hurt leta 2014 na premieri filma Zimska pripoved. Foto: EPA
William Hurt leta 2014 na premieri filma Zimska pripoved. Foto: EPA

"Velik igralec. Velik duh."
Mlajše generacije ga poznajo kot generala Thaddeusa Thuderbolta Rossa v Marvelovih blockbusterjih, najprej v Neverjetnem Hulku (2008), isti lik pa je nato upodobil še v filmih Stotnik Amerika: Državljanska vojna (2016), Maščevalci: Brezmejna vojna (2018), Maščevalci: Zaključek (2019) in nazadnje še v Črni vdovi (2021).

Na Twitterju, ki so ga že preplavila sožalja in pokloni, se je med drugim oglasil njegov soigralec Mark Ruffalo. "Uau, še ena velika izguba za igralsko skupnost. Velik igralec. Velik duh. RIP."

Z Georgeem Clooneyjem v Siriani leta 2005. Foto: IMDb
Z Georgeem Clooneyjem v Siriani leta 2005. Foto: IMDb

Mojster igralske obrti
Režiserji in igralci, ki se ga spominjajo, ne morejo prehvaliti njegovega mojstrstva. Antonio Banderas je zapisal, da nas je zapustil velik igralec, poklonili pa sta se mu med drugim igralec Russell Crowe in režiser M. Night Shyamalan. "Zelo me žalosti, da je umrl William Hurt. Imel sem to čast, da sem z njim posnel Vas ob gozdu. Bil je mojster igralske obrti. Vsak posnetek je bil nov in drzen," je tvitnil slednji. Rebecca Front pa, da je bilo snemanje z njim, kot bi sedel v prvi vrsti mojstrskega tečaja.

Hurt je veljal za zanimivo, a kompleksno in konfrontacijsko prezenco, imel je tudi težave z alkoholom. Slava je bila zame izziv in ne stanje sreče, je nekoč dejal. "Je privilegij in dolžnost in nisem prepričan, da sem dolžnost vedno dobro prevzel, zaradi česar mi je nerodno," je leta 2013 povedla v pogovoru za The Telegraph. In še: "Zaradi mojega vedenja v nekaterih okoliščinah sem nad seboj tudi razočaran."

V medijsko odmevnem sodnem procesu za preživnino leta 1989 je nekdanja partnerica Sandra Jennings opisovala njegove pijanske izpade jeze. Njegov ugled se je zamajal tudi, ko ga je Marlee Matlin, soigralka iz filma Otroci manjšega boga, s katero sta bila nekaj časa v zvezi, obtožila fizične in čustvene zlorabe. Igralec se je opravičil za "vse bolečine, ki sem jih povzročil."

Foto: EPA
Foto: EPA

Za igralcem žalujejo štirje otroci. Družina še ni razkrila podrobnosti o pogrebu.