Joel Schumacher (1939–2020). Foto: EPA
Joel Schumacher (1939–2020). Foto: EPA

Joel Schumacher, pogosto označen za brezsramnega filmarja brez dlake na jeziku, je nazadnje snemal leta 2013, ko je režirali dve epizodi Netflixove serije Hiša iz kart.

Leta 1999 je Schumacher režiral film 8 milimetrov. Foto: IMDb
Leta 1999 je Schumacher režiral film 8 milimetrov. Foto: IMDb

29. avgusta 1939 v New Yorku rojeni Schumacher je v rodnem mestu študiral na šoli za oblikovanje in modnem inštitutu za tehnologijo, kar je po njegovih besedah vplivalo na poudarjen vizualni slog njegovih filmov. Joel Schumacher je tudi za razliko od mnogih v Hollywoodu že v preteklih desetletjih odkrito govoril o svoji homoseksualni usmerjenosti.

Od scenarijev k režiji
Študiju v New Yorku sta sledila selitev v Los Angeles in študij na tamkajšnjem UCLA-ju. Njegovi najzgodnejši hollywoodski podvigi so bili v scenarističnih vodah, ko je napisal scenarije za filme Sparkle (1976), Car Wash (1976) in Wiz (1978). Njegov režijski prvenec je bil leta 1981 posnet znanstvenofantastični The Incredible Shrinking Woman z Lily Tomlin v glavni vlogi.

Širšo javnost je nase opozoril štiri leta pozneje s filmom St. Elmo’s Fire (Ogenj sv. Elma), v katerem so nastopili Rob Lowe, Demi Moore, Emilio Estevez in Ally Sheedy, predstavniki t. i. generacije brat pack. Leta 1987 je sledil eden najznamenitejših filmov tistega desetletja The Lost Boys (Izgubljeni fantje). To je vampirski film med komedijo in grozljivko z Jasonom Patricom, Coreyjem Haimom, Kieferjem Sutherlandom in Coreyjem Feldmanom v osrednjih vlogah. In to je bila tudi stvaritev, ki je Schumacherja postavila na hollywoodski zemljevid kot žanrskega filmarja.

Na premieri Fantoma iz opere leta 2004. Foto: EPA
Na premieri Fantoma iz opere leta 2004. Foto: EPA

Najprej zasmehovan, nato čislan Batman
V naslednjem desetletju je posnel več srhljivk in dram, med katerimi so Flatliners (Tanka linija smrti), Dying Young (Umreti mlad), The Client (Klient) in Time to Kill (Čas za ubijanje). Vendar se je v popkulturni spomin najbolj vtisnil s filmoma Batman Forever (Batman za vedno) iz leta 1995 ter Batman & Robin (Batman in Robin) iz 1997, ki se jima je mnogo kritikov prejkone rogalo, vendar sta sčasoma pridobila status filmskih klasik.

Kot še piše portal Indiewire, gre Joelu Schumacherju tudi zahvala, da je tako rekoč odkril igralca Colina Farrella. Z njim je najprej leta 2000 posnel Tigerland (Dežela tigrov), dve leti pozneje pa še Phone Booth (Telefonska govorilnica). Leta 2003 je posnel film Veronica Guerin s Cate Blanchett, naslednje leto pa še odmevno filmsko različico muzikala The Phantom of the Opera (Fantom iz opere) in leta 2011 Trespass (Talci) z Nicole Kidman in Nicolasom Cageem.

Joel Schumacher je umrl v ponedeljek, poslovil se je mirno po enoletnem boju z rakom, še navajajo tuji mediji.