Leta 2011 na premieri zadnjega dela filmske franšize Harry Potter. Foto: AP
Leta 2011 na premieri zadnjega dela filmske franšize Harry Potter. Foto: AP

Škotski igralec, ki si je z Michaelom Gambonom delil Guinnessov rekord za tri zaporedne nagrade bafta za najboljšega igralca za upodobitev Fitza v detektivski televizijski seriji Cracker, je pri 72 letih umrl. Kariera Robbieja Coltrana, s pravim imenom Anthony Robert McMillan, ki se je učiteljici Jean in zdravniku Ianu rodil leta 1950, se je začela že leta 1979, ko je nastopil v televizijski seriji Play for Today. Coltrane, ki se je v svojem življenju konservativni vzgoji upiral tudi s sodelovanjem z Greenpeaceom in Amnesty International, je sicer zaslovel v komičnih serijah A Kick Up the Eighties in Alfresco.

Leta 1987 je glavno vlogo prevzel v seriji Tutti Frutti, ki je govorila o škotski rokenrol skupini The Majestics. Coltrane je bil sicer tudi del filmov o tajnem agentu 007 Zlato oko (GoldenEye) ter Vse in še svet (The World Is Not Enough), stransko vlogo je prevzel tudi v Oceanovih 12 (Ocean's Twelve). Zvezdnik, ki je leta 2006 zaradi svojega prispevka v igralski industriji postal član prestižnega reda britanskega imperija, je bil med drugim znan predvsem po svoji upodobitvi vloge Hagrida v filmski franšizi o čarovniku Harryju Potterju, poroča BBC.

"Robbieja si bomo v prihodnjih desetletjih verjetno najbolj zapomnili kot Hagrida, vloga, ki je prinesla veselje tako otrokom kot odraslim, in je več kot 20 let vsak teden prinesla številna pisma oboževalcev," je dejala Belinda Wright, ki je bila njegova agentka kar štiri desetletja. "V spominu mi bo ostal kot zvesta stranka. Poleg tega, da je bil čudovit igralec, je bil neverjetno inteligenten in duhovit. Pogrešala ga bom," je še priznala Wright, ki meni, da je bil zvezdnik edinstven talent, obenem pa je vse prosila, naj v teh težkih časih spoštujejo zasebnost njegove družine.

V oddaji, med katero so se ponovno srečali z nekaterimi člani zasedbe Harryja Potterja, je sicer Coltrane dejal, da bodo gledalci filme še vedno lahko gledali čez 50 let. "Mene na žalost ne bo več tu, vendar Hagrid pa bo," je takrat zagotovil.

Poklonila sta se mu tudi Daniel Radcliffe in Hugh Laurie

Za seboj je Škot, ki je umrl v bolnišnici, pustil sestro Annie Rae, otroka Spencer in Alice ter njuno mamo Rhono Gemmell, s katero se je poročil leta 1999, a sta po štirih letih odšla po ločenih poteh. Njegovi bližnji so se zahvali zdravniškemu osebju v bolnišnici v škotskem kraju Larbert za njihovo "skrb in tankočutnost".

Poklonil se mu je Daniel Radcliffe, ki je dolga leta igral Harryja Potterja. "Bil je eden izmed najbolj smešnih ljudi, ki sem jih kadar koli spoznal, med snemanjem nas je vedno nasmejal," je 33-letnik dejal v izjavi in dodal, da je imel neverjetno srečo, da je imel priložnost spoznati in delati s tem "neverjetnim igralcem in prijetnim človekom". Sožalje je družini izrekla tudi J. K. Rowling.

Med drugim žaluje tudi igralec Stephen Fry. "Taka globina, moč in talent," je zapisal na družbeno omrežje Twitter in izpostavil njegov smisel za humor. "Zbogom, stari prijatelj, strašno te bomo pogrešali," je še dodal. Svoje spomine je delil tudi Hugh Laurie: "V preteklosti sem se z Robbiejem iz Manchestra peljal v London. Medtem ko je govoril o tem, kako deluje svet, sem zanj zvijal cigarete. Mislim, da se nikoli v življenju nisem tako nasmejal ali se toliko naučil," je zapisal igralec.

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je poudarila, da je imel Coltrane kot igralec velik razpon – od imenitne komedije do težke drame. Novico o smrti "škotske legende zabave" je opisala kot zelo žalostno.