Natasha Richardson je umrla po na videz nedolžnem padcu na tečaju smučanja za začetnike, pri katerem je dobila hude poškodbe glave. Foto: EPA
Natasha Richardson je umrla po na videz nedolžnem padcu na tečaju smučanja za začetnike, pri katerem je dobila hude poškodbe glave. Foto: EPA
Natasha Richardson in Liam Neeson
Natasha Richardson je bila poročena z igralcem Liamom Neesonom, s katerim sta imela dva otroka. Foto: EPA

Igralski svet je prikrajšan za veliko igralko v njenih najboljših letih.

Tim Walke, The Sunday Telegraph
Natasha Richardson
Natasha Richardson je umrla v newyorški bolnišnici v bližini doma, kjer je živela s svojo družino. Foto: EPA

Richardsonova, potomka britanske igralske dinastije Redgrave - njena mati je slavna britanska oskarjevka Vanessa Redgrave, njen oče je bil pokojni režiser in scenarist Tony Richardson; njena stara starša sta bila igralca sir Michael Redgrave in Rachel Kempson; tudi Natashina sestra Joely Richardson je igralka -, je imela opazne vloge v več filmih, dokazala pa se je predvsem na odru.

Od West Enda do Broadwayja
Natasha Richardson se je igralstva učila na londonski Central School of Speech and Drama
Za seboj je pustila lep opus filmskih in gledaliških vlog. Na velikem platnu smo jo lahko med drugim spremljali v filmu Gothic, Nell, A Month in the Country, Zgodilo se je na Manhattnu in The Parent Trap. Dobro jo poznajo obiskovalci West Enda in Broadwayja, tonyja pa ji je leta 1998 prinesla vloga Sally Bowles v obnovljenem Kabaretu. Januarja je na oder stopila s svojo materjo Vanesso, s katero sta v koncertni izvedbi muzikala A Little Night Music Stephena Sondheima-Hugha Wheelerja v newyorškem Studiu 54 upodobili mater in hčer.

Sprva povsem nedolžen padec
Po padcu med učno uro smučanja v zimskem središču Mont Tremblant blizu Quebeca Richardsonova po besedah očividcev ni bila videti hudo ranjena. Sprva naj ne bi imela vidnih poškodb in je celo, kot poročajo ameriški mediji, smeje odšla v hotelsko sobo. V naslednji uri se je njeno počutje precej poslabšalo in na prigovarjanje smučarskega učitelja je vendarle odšla k zdravniku. Igralka med smučanjem ni nosila čelade.

Slovo v družinskem krogu
Poročena je bila s hollywoodskim zvezdnikom irskega rodu Liamom Neesonom, s katerim imata dva sinova, 13-letnega Micheala in 12-letnega Daniela. 56-letni igralec je takoj, ko je slišal za resnost ženine poškodbe, priletel s snemanja filma v Torontu. Spremljal jo je na poletu iz Kanade v Lenox Hill Hospital v New Yorku. Igralka je umrla malo pred polnočjo s srede na četrtek, obdana z možem, mamo Vanesso Redgrave in obema sinovoma.

Kot so predstavniki zapisali v izjavi za javnost, je družina "šokirana in obupana zaradi tragične smrti njihove ljubljene Natashe". Vsem so globoko hvaležni za podporo, ljubezen in molitve, prosijo pa, da v tem težkem času spoštujejo njihovo zasebnost, poroča agencija AP.

Na odru sijoča, sicer pa sramežljiva
Gledališki kritik Sunday Telegrapha Tim Walker je o igralki med drugim povedal, da nikoli ni želela svoje kariere zgraditi na družinski slavi. Kot je pojasnil, se je že zgodaj odločila, da bo svoje delo zasnovala na lastnem delu in zapustila London ter začela igrati na odru West Yorkshire Playhouse v Leedsu. "Igralski svet je prikrajšan za veliko igralko v njenih najboljših letih," je še prepričan kritik. "Na odru jo je spremljala neka sijoča prisotnost, izven gledališča pa je bila zelo sramežljiva, prijazna, skoraj samokritična oseba, ki ni marala, da se vse vrti okoli nje."

A. K./M. K.

Igralski svet je prikrajšan za veliko igralko v njenih najboljših letih.

Tim Walke, The Sunday Telegraph