James Cameron na svetovni premieri filma Avatar: Pot vode, ki je bila 6. decembra 2022 v Londonu. Foto: AP
James Cameron na svetovni premieri filma Avatar: Pot vode, ki je bila 6. decembra 2022 v Londonu. Foto: AP

Drugi del Avatarja, naslovljen Avatar: Pot vode, je na velika platna prišel 13 let po svojem predhodniku, ki za zdaj ostaja najdobičkonosnejši, saj je na blagajnah po svetu zaslužil 2,9 milijarde dolarjev (okoli 2676 milijonov evrov). Četudi nadaljevanje, ki tridimenzionalno dogajanje prestavi v novo podvodno okolje, ne dosega tega zneska, je po prodaji vstopnic trenutno sedmi največji zaslužkar do zdaj, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Avatar: Pot vode si je v kinematografih po Sloveniji do danes (17. januarja) ogledalo več kot 132.300 ljudi, s čimer je glede na zaslužek na kinoblagajnah za zdaj "drugi najuspešnejši film vseh časov v Sloveniji," so sporočili z Blitz Filma, v distribuciji katerega je film na ogled v slovenskih kinematografih. Dodali so še, da je na prvem mestu po zaslužku še zmeraj prvi del Avatarja.

Pandemija, pretočne vsebine in ravnodušnost do velikega platna
Uspeh filma Avatar: pot vode je pomagal znova oživiti kinematografsko panogo, ki sta jo ob pandemiji dalje prizadeli še konkurenca platform za pretočne vsebine in nasploh slabše zanimanje ljudi za obisk kinematografov. "Imeli smo leto dni, da vidimo, da ta ponovni vzpon ni le naključje ali samo en film," je dejal Cameron in ob tem opozoril še na druge nedavne filmske uspešnice, kot sta Top Gun: Maverick in Črni panter: Wakanda za vedno.

Z Nacionalnega združenja lastnikov kinodvoran je samo v ZDA od začetka pandemije tako rekoč izginilo okoli 500 gledališč. Britanska skupina Cineworld, ki ima v lasti drugo največjo ameriško verigo kinematografov Regal Cinemas, pa je sredi prestrukturiranja, potem ko je lani vložila zahtevo za stečaj.

Prizor iz filma Avatar: Pot vode, katerega proračun je znašal 250 milijonov dolarjev (230 milijonov evrov). Foto: Blitz film / Kolosej
Prizor iz filma Avatar: Pot vode, katerega proračun je znašal 250 milijonov dolarjev (230 milijonov evrov). Foto: Blitz film / Kolosej

Spektakli privabijo množice mlajših v multiplekse

68-letni Cameron, ki je med drugim režiral tudi Titanik in prva dva dela Terminatorja, ostaja trdno prepričan, da je kinematografija izjemno prilagodljiva in sposobna preživeti v prihodnosti. "Mislim, da filmi ne bodo nikoli izumrli. Kot kultura, kot družba jih potrebujemo. Moramo iti v kinematografe, v te velike prostore s stotinami tujcev," je prepričan Cameron, ki sicer ne zanika, da so se navade spremenile.

Medtem ko spektakli še naprej privabljajo množice mlajših v multiplekse, pa avtorski in neodvisni film vse težje prepriča starejše občinstvo, da bi zapustilo svoje domove. "Vidim vzorec tiste vrste filma, ki ga bodo ljudje šli gledat v kinodvorano, in tiste vrste, ki ga ne bodo. In tako ima pretakanje še vedno zelo bogato in pomembno mesto," je dejal.

Sorodna novica Na "rehabilitirani" podelitvi zlatih globusov slavile Duše otoka in Fabelmanovi

"Ne moreš ugoditi vsem"
Drugi del Avatarja je Cameronu – ki je vegetarijanec in je znan kot strasten ljubitelj podvodnega raziskovanja – omogočil, da razširi teme franšize: varovanje narave in grožnje, ki jih okolju predstavljata imperializem in kapitalizem.

Čeprav je ta film praktično iztrgal občinstvo iz udobja domačih sedežnih garnitur, je bil deležen različnih odzivov kritikov. Na podelitvi zlatih globusov v tem tednu je ostal praznih rok, v nasprotju od od predhodnika iz leta 2009, ki je Cameronu prinesel kipca za najboljšo dramo in najboljšega režiserja. Za svoje letne nagrade ga ni nominiral niti ceh ameriških režiserjev. "To je v naravi umetnosti. Ne moreš ugoditi vsem," je še dejal z realnostjo sprijaznjen kanadski režiser.

Sicer še nenaslovljeni tretji del Avatarja, ki pa je že posnet, bo glede na napovedi na velika platna prišel v prihodnjem letu.