TIFF je letos obiskala tudi Angelina Jolie (na fotografiji) kot režiserka njenega najnovejšega filma Without Blood. Na fotografiji je obkrožena z oboževalci ob prihodu na rdečo preprogo za premiero njenega filma. Foto: AP
TIFF je letos obiskala tudi Angelina Jolie (na fotografiji) kot režiserka njenega najnovejšega filma Without Blood. Na fotografiji je obkrožena z oboževalci ob prihodu na rdečo preprogo za premiero njenega filma. Foto: AP

V Torontu se s podelitvami nagrad občinstva zaključuje 49. Toronto International Film Festival (TIFF). Z zvezdniško udeležbo, kot so je deležni le redki festivali, so se na njem predstavili nekateri najbolj pričakovani filmi prihajajoče sezone. Potem ko lani zaradi stavke v Hollywoodu filmski zvezdniki niso mogli promovirati svojih filmov, se je TIFF letos vrnil v svojo ustaljeno obliko. "Toronto je znan po navdušenem občinstvu in to navdušenje doseže vrhunec, ko so tu največje svetovne zvezde," je za AFP povedal direktor festivala Cameron Bailey, ki je imel v mislih imena, kot so Angelina Jolie, Salma Hayek, Sydney Sweeney, Ben Stiller, Mike Leigh, Cate Blanchett, Amy Adams in drugo hollywoodsko smetano, od igralcev do režiserjev. Festival, ki je potekal od 5. septembra in se bo sklenil danes s podelitvijo nagrad občinstva (festival namreč ne podeljuje festivalskih nagrad), sicer ni minil brez škandala, saj so zaradi groženj odpovedali dokumentarni film o vojni v Ukrajini Rusi v vojni (Russians at War).

Izbor nagrad po izboru občinstva na 49. TIFF-u

Glavna nagrada People’s Choice Award: The Life of Chuck (Mike Flanagan)
Drugo mesto: Emilia Pérez (Jacques Audiard)
Tretje mesto: Anora (Sean Baker)

People’s Choice Midnight Madness Award: The Substance (Coralie Fargeat)

Platform Competition Award: They Will Be Dust / Polvo serán (Carlos Marques-Marcet)

Nagrada NETPAC: The Last of the Sea Women (Sue Kim)

Nagrada filmskih kritikov FIPRESCI: Mother Mother (K'naan Warsame)

Best Canadian Discovery Award: Universal Language / Une Langue Universelle (Matthew Rankin)

Glavno nagrado občinstva je presenetljivo prejela filmska priredba The Life of Chuck pisatelja Stephena Kinga v režiji Mika Flanagana. Film, ki je na TIFF-u doživel svetovno premiero, je posnet po romanu o treh poglavjih v življenju "običajnega" človeka Charlesa Krantza s Tomom Hiddlestonom v glavni vlogi.

TIFF znan po svetovnih premierah

Ob pregledu filmskih festivalov v ZDA s številom premier zagotovo izstopa TIFF, ki je postal znano prizorišče hollywoodskih filmskih premier in kjer se začno resnejša ugibanja o kandidatih za oskarje. Lani je recimo glavno nagrado prejela satira Corda Jeffersona o založniški industriji American Fiction, ki je scenaristu in režiserju pozneje prinesla oskarja za najboljši prirejeni scenarij in nominacijo za najboljši film. Pravzaprav je 12 od zadnjih 14 dobitnikov nagrade po izboru občinstva na festivalu TIFF prejelo nominacijo za oskarja za najboljši film, štirje od njih (Kraljev govor, 12 let suženj, Zelena knjiga in Nomadland) pa so to nagrado tudi prejeli.

Med letošnjimi kandidati za nagrade bili tudi dobitnik zlate palme v Cannesu Anora Seana Bakerja in film Brutalist Bradyja Corbeta, za katerega je dobil srebrnega leva za režijo v Benetkah. Potem so tu še film All We Imagine as Light, ki je v Cannesu prejel veliko nagrado žirije, I'm Still Here Walterja Sallesa, ki bo verjetno brazilski kandidat za oskarja, Emilia Pérez Jacquesa Audiarda, The Last Showgirl Gie Coppole s Pamelo Anderson in Hard Truths Mika Leigha, v katerem sodeluje z Marianne Jean-Baptiste, zvezdo filma Skrivnosti in laži iz leta 1996. Druga izstopajoča premiera, ki se je odlično odrezala, je bila komedija Tima Robinsona in Paula Rudda Friendship, ki je tudi celovečerni prvenec režiserja Andrewa DeYounga, znanega po svojem televizijskem delu v seriji Naša zastava pomeni smrt (Our Flag Means Death). Pa erotični triler Haline Reijn Babygirl z Nicole Kidman in Harris Dickinson v glavnih vlogah. Kidman je v Benetkah prejela priznanje za najboljšo igralko, vendar nagrade ni mogla prevzeti osebno, saj je pred podelitvijo nepričakovano umrla njena mati.

Amy Adams je zaigrala v novem filmu Nightbitch. Foto: AP
Amy Adams je zaigrala v novem filmu Nightbitch. Foto: AP

Skupno je bilo na programu letošnjega TIFF-a 278 filmov
Na festivalu je novo družinsko dramo Nutcrackers predstavil tudi Ben Stiller, njegov prvi film po sedmih letih v režiji Davida Gordona Greena. Med težko pričakovanimi svetovnimi premierami v Torontu je bila tudi svetovna premiera filma Eden režiserja Rona Howarda. V filmu o preživetju, katerega dogajanje je postavljeno na Galapaške otoke, sta zaigrali Ana de Armas in Sydney Sweeney.

Angelina Jolie, ki je na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah pravkar predstavila film Maria, v katerem je zaigrala v vlogi operne legende Marie Callas, se je v Torontu predstavila s svojim najnovejšim režijskim delom – filmom Without Blood, v katerem je v glavni vlogi zaigrala Salma Hayek.

Edine festivalske nagrade podeljujejo izbranim filmskim osebnostim
Na festivalu so tudi podelili nagrade TIFF Tribute Awards, ki jih od leta 2019 podeljujejo izjemnim posameznikom iz sveta filma. Angelini Jolie so letos namenili nagrado TIFF Tribute za vpliv v medijih (TIFF Tribute Award for Impact Media), med prejemniki nagrad TIFF Tribute Awards pa so še režiserja David Cronenberg in Mike Leigh ter igralke Amy Adams, Sandra Oh in Cate Blanchett, ki se je poklonila velikim igralkam po vsem svetu. Blanchett je na podelitvi pozvala, da je treba "še naprej postavljati vprašanja, ki odpirajo zaprta vrata, in prepoznati našo vrednost – tako kreativno kot finančno. Kajti večja vključenost vodi do bolj živih zgodb".

Cate Blanchett na filmskem festivalu v Torontu. Foto: EPA
Cate Blanchett na filmskem festivalu v Torontu. Foto: EPA

Škandal zaradi prepovedi dokumentarnega filma vojne v Ukrajini
Za dokumentarni film Russians at War (Rusi v vojni) rusko-kanadske režiserke Anastasie Trofimove o vojni med Ukrajino in Rusijo je bila minuli četrtek predvidena severnoameriška premiera s ponovitvami v soboto in nedeljo, a so s festivala isti dan sporočili, da so po prejemu resnih groženj odpovedali vse napovedane projekcije spornega dokumentarnega filma. "Seznanjeni smo bili z resnimi grožnjami za delovanje festivala in javno varnost," so v izjavi zapisali organizatorji festivala in opozorili na prejeta poročila, ki namigujejo na "morebitne dejavnosti v prihodnjih dneh, ki pomenijo veliko tveganje". "Za TIFF je to ukrep brez primere," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP organizatorji še zapisali v izjavi in dodali, da zaradi resnosti vseh pomislekov, ne morejo nadaljevati, kot je bilo sprva načrtovano.

Trofimova je svoj dokumentarni film Russians at War prvič predstavila na nedavnem filmskem festivalu v Benetkah. Da bi posnela film, se je sama priključila ruskemu vojaškemu bataljonu na vzhodu Ukrajine, potem ko je Moskva februarja 2022 vojaško napadla Ukrajino. Film je v ukrajinskih kulturnih in političnih krogih sprožil ogorčenje, saj po poročanju AFP-ja številni menijo, da gre za film, ki je naklonjen uradnemu Kremlju, ter upravičuje napad ruske vojske na Ukrajino. Za prepoved filma se je med drugim zavzel vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, ukrajinska državna filmska agencija pa je pozvala TIFF, naj film umakne, saj je, kot so menili, "nevarno orodje za manipulacijo z javnim mnenjem".

Protestniki se zbirajo pred projekcijo dokumentarnega filma Rusi v vojni, ki govori o ruskih vojakih v Ukrajini, na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu. Foto: Reuters
Protestniki se zbirajo pred projekcijo dokumentarnega filma Rusi v vojni, ki govori o ruskih vojakih v Ukrajini, na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu. Foto: Reuters

Podpredsednica kanadske vlade na stran Ukrajine, producenti razočarani
Trofimova je kritike na račun svojega filma zavrnila in za AFP dejala, da je kanadsko-francoska produkcija "protivojni film", ki prikazuje "običajne fante", ki se borijo za Rusijo. V filmu je po poročanju AFP-ja videti, da naj vojaki sploh ne bi vedeli, zakaj so jih poslali na fronto. Videti je tudi, kako se trudijo, da bi bilo orožje iz obdobja nekdanje Sovjetske zveze uporabno. Drugi ob svojih mrtvih ali ranjenih sobojevnikih kadijo cigarete in pijejo alkohol.

Tudi podpredsednica kanadske vlade Chrystia Freeland je kritizirala načrtovano predvajanje filma v Torontu. "V našem razumevanju tega konflikta ne more biti nobene moralne enakovrednosti," je povedala. Kanadska javna radiotelevizija TVO, ki je pomagala pri financiranju dokumentarnega filma, pa je umaknila svojo podporo filmu in sporočila, da ga ne bo predvajala. Producent filma Sean Farnel pa je na enem od družbenih omrežij objavil, da je bila odločitev o odpovedi predvajanja "srce parajoča". Menil je tudi, da so prav javne kritike uradnih predstavnikov "spodbudile nasilno sovraštvo, zaradi katerega je TIFF sprejel bolečo odločitev o odpovedi predvajanja filma".