Film Kirschblüten je nominiran v kategorijah za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšega igralca, najboljšo stransko žensko vlogo, najboljši scenarij in najboljšo kostumografijo. Foto:
Film Kirschblüten je nominiran v kategorijah za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšega igralca, najboljšo stransko žensko vlogo, najboljši scenarij in najboljšo kostumografijo. Foto:
Die Welle
Die Welle, ki trenutno v kinematografih navdušuje nemško občinstvo, je prejel tri nominacije.
Fatih Akin
Film Z druge strani Fatiha Akina se je novembra lani predstavljal tudi na festivalu Liffe. Ganljiva drama prekriža življenja in čustva dveh Nemcev in štirih Turkov. Foto: EPA

Film režiserke Doris Doerrie, ki v slovenskem prevodu pomeni Cvetenje češenj, se za najdonosnejše filmske nagrade na svetu (nagrajencem prinesejo priznanja skupaj kar 3 milijone evrov) poteguje v šestih kategorijah. Gre za ljubezensko zgodbo o zoprnem bavarskem državnem uradniku, ki se po ženini smrti odpravi na Japonsko, da bi sledil sanjam ljubljene soproge. Pot pa ga popelje skozi pravo življenjsko preobrazbo.

Bi se v Nemčiji lahko še enkrat ponovila diktatura?
Filmu Kirschblüten sledi v nominacijah Die Welle (Val), ki je trenutno najbolj priljubljen med nemškim občinstvom. Film režiserja Dennisa Gansela, ki ima tri nominacije, se dogaja v sodobni Nemčiji in pripoveduje o srednji šoli, ki jo karizmatični učitelj potegne v avtoritarni režim, od premiere pred dobrim tednom dni pa je s prodajo vstopnic v blagajne prinesel več kot 6,2 milijona evrov.

Tri nominacije je prejel tudi nemško-turški režiser Fatih Akin za dramo Auf der andere Seite (Z druge strani), zgodba katere se dogaja v Turčiji in Nemčiji.

Nagrajence čakajo bogate nagrade
Razglasitev nominacij sta v televizijskem prenosu v Berlinu razglasila nemški minister za kulturo Bernd Neumann in predsednica tisoččlanske nemške filmske akademije, Senta Berger. Kot je v navadi, vlada predpiše nagrade, ki so nato razdeljene med nominirane filme kot nekakšna subvencija za nadaljnje filmske projekte. Srečne nagrajence bodo razglasili 25. aprila. Tako na primer vseh šest nominirancev za najboljši film, med katerimi sta tudi Kirschblüten in Die Welle, prejme 250.000 evrov, zmagovalni film pa še dodatnih 250,000 evrov.

Največkrat nominirani Kirschblüten lahko upa na nagrado tudi v kategorijah za najboljšega režiserja, najboljšega igralca (Elmar Wepper), najboljšo stransko žensko vlogo (Hannelore Elsner), najboljši scenarij in najboljšo kostumografijo.

Od leta 1951
Nagrade lola, ki so nemška različica prestižnih hollywoodskih oskarjev in britanskih baft, podeljujejo od leta 1951. Lani je glavno nagrado domov odnesel film Vier Minuten (Štiri minute), drama o starejši učiteljici klavirja in njenem odnosu z mladim kaznjencem. Življenje drugih, ki je pozneje osvojil tudi oskarja za najboljši tujejezični film, pa je domov odnesel sedem nagrad lola.

M. K.