Treat Williams v svoji prvi odmevni vlogi, v kultnem filmu Lasje leta 1979. Foto: IMDb
Treat Williams v svoji prvi odmevni vlogi, v kultnem filmu Lasje leta 1979. Foto: IMDb

Kot je povedal njegov agent, je Williams umrl med vožnjo z motorjem po cesti v Vermontu, kjer mu je med zavijanjem v Dorset pot presekal avtomobil. Igralca so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Albany, vendar ga niso mogli rešiti in so ga ob prihodu v bolnišnico razglasili za mrtvega.

Treat Williams (1951-2023). Foto: EPA
Treat Williams (1951-2023). Foto: EPA

"Kot si lahko mislite, smo v tem trenutku v šoku in izjemno užaloščeni," je v izjavi zapisala njegova družina. "Treat je bil poln ljubezni do svoje družine, do življenja in do svojega dela. V vsem je blestel," so še zapisali.

Agent Barry McPherson, ki je z igralcem sodeloval 15 let, je Williamsa opisal kot izjemno nadarjenega in najbolj prijaznega človeka. Igralec Wendell Pierce ga je na družbenih omrežjih opisal kot "strastnega ustvarjalca z nalezljivo drznim duhom".

V skoraj pet desetletij dolgi karieri je Williams ustvaril več kot 130 filmskih in televizijskih vlog, piše BBC.

V filmu je prvič nastopil leta 1975 v trilerju Deadly Hero, a prelom je doživel s še danes eno svojih najbolj odmevnih vlog – kot hipi George Berger v filmski različici muzikla Lasje (1979). Za to vlogo je bil pri 28 letih nominiran za zlati globus. Tri leta pozneje je prejel še eno nominacijo za to nagrado, in sicer za vlogo v drami Prince of the City režiserja Sidneyja Lumeta, tretjo nominacijo mu je prinesla vloga v filmu A Streetcar Named Desire (1984).

Že leta 1979 je nastopil tudi v 1941 Stevena Spielberga, pozneje pa tudi v Bilo je nekoč v Ameriki režiserja Sergia Leoneja iz leta 1984, Dead Heat (1988), Kaj početi v Denverju, ko si mrtev (1995) in morski grozljivki Deep Rising (1998). Med njegovimi odmevnejšimi nastopi je tisti v filmu Smooth Talk, v katerem je zaigral ob Lauri Dern. Film je doživel premiero leta 1985, igralcu pa je prinesel nominacijo za nagrado spirit za najboljšo glavno moško vlogo.

Williams je med letoma 2002 in 2006 nastopal v zdravniški seriji Everwood, v kateri je bil za vlogo prijaznega zdravnika Andyja Browna nominiran za nagrado cehovskega združenja igralcev screen actors guild. Nazadnje smo ga videli v televizijski seriji Policijska družina. Ameriškemu gledališkemu občinstvu je bil poznan tudi po odrskih nastopih – bil je na primer Danny Zuko v izvirni broadwajski produkciji Briljantine.

Z Lauro Dern v filmu Smooth Talk leta 1985. Foto: IMDb
Z Lauro Dern v filmu Smooth Talk leta 1985. Foto: IMDb

Rodil se je 1. decembra 1951 kot Richard Treat Williams v Rowaytonu v Connecticutu. Diplomiral je na Franklin and Marshall Collegeu v Pensilvaniji, zatem pa se je posvetil igralski karieri.

Za njim žalujejo žena Pam Van Sant, s katero se je poročil leta 1988, in njuna otroka Gille in Ellie.