Leslie Jordan (1955–2022). Foto: AP
Leslie Jordan (1955–2022). Foto: AP

V ponedeljek zjutraj po krajevnem času se je Leslie Jordan z avtomobilom zaletel v stavbo ob bulvarju Cahuenga v Hollywoodu. Prva preiskava nakazuje, da je morda za volanom doživel nenadno poslabšanje zdravstvenega stanja, kar bi lahko pripeljalo do nesreče.

Jordan je bil igralski veteran, ki se je med drugim pojavil v drami Služkinje (The Help, 2011), v nanizanki o dogodivščinah v domu za upokojence The Cool Kids in v nanizanki Call Me Kat, ki je trenutno sredi svoje tretje sezone. Leta 2006 je emmyja dobil za gostujočo vlogo v nanizanki Will & Grace: igral je Beverlyja Leslieja, večnega tekmeca Karen Walker, ki – v nasprotju z igralcem v resničnem življenju – za nobeno ceno ni hotel priznati svoje istospolne usmerjenosti. V vlogo se je vrnil tudi leta 2017, ko so serijo za kratek čas obudili od mrtvih.

Manjše oz. gostujoče vloge je imel v številnih antologijskih serijah, kot so bile Ally McBeal, Ugly Betty, Lois & Clark: The New Adventures of Superman, Hidden Palms, Star Trek: Voyager, Caroline in the City, Pee-Wee’s Playhouse, Reba, Boston Public, Nash Bridges in Boston Legal, pa tudi v več filmih: Ski Patrol, Roadside Rodeo, Love Ranch, Southern Baptist Sissies in The United States vs. Billie Holiday.

V seriji Will & Grace sta bila Beverly Leslie (Leslie Jordan) in Karen Walker (Megan Mullally) večna tekmeca in sovražnika, ki sta se imela na skrivaj zelo rada. Beverly je bil namreč edini lik, ki se je lahko s Karen kosal v žaljivkah.  Foto: IMDb
V seriji Will & Grace sta bila Beverly Leslie (Leslie Jordan) in Karen Walker (Megan Mullally) večna tekmeca in sovražnika, ki sta se imela na skrivaj zelo rada. Beverly je bil namreč edini lik, ki se je lahko s Karen kosal v žaljivkah. Foto: IMDb

V seriji Ryana Murphyja Ameriška grozljivka se je pojavil kar v treh sezonah (Coven, Roanoke in 1984), vsakič seveda v drugi vlogi.

Leta 1993 je Jordan ustvaril avtobiografsko off-broadwajsko predstavo z zgovornim naslovom Histerična slepota in druge južnjaške tragedije, ki so do sedaj zagrenile moje življenje. V njej je popisal svoje odraščanje v Tennesseeju, vse skupaj pa začinil s satiričnimi pesmimi o rasizmu in homofobiji. Kritiki so predstavo pohvalili kot "grenkosladko in za crknit smešno", posebej pa so poudarili igralčevo "prikupno odrsko prezenco".

Slaven na Instagramu
V pandemičnem letu 2020 je Jordan nepričakovano izbruhnil kot zvezda Instagrama. Več milijonov sledilcev si je pridobil s svojimi prostodušnimi, iskrenimi videi in anekdotami iz lastnega življenja, ki jih je nizal na profilu.

Jordan je lani med drugim izdal album gospel glasbe, Company's Comin', in nastopal kot sodnik v zabavni oddaji The Masked Singer. Prav tako lani je prejel nagrado za "brezčasno zvezdo" od Združenja LGBTQ-kritikov zabavne industrije; v času izbruha aidsa je namreč sodeloval pri številnih dobrodelnih kampanjah.

Jordan, ki je odraščal v globoko verni baptistični družini na Jugu, se je leta 1982 preselil v Los Angeles in se podal na pot v šovbiznis. Od dvajsetih let naprej je imel težave z odvisnostjo od mamil in alkohola, ki pa jo je obvladal. Leta 2010 je objavil, da je trezen že trinajst let.

"Kar mu je manjkalo v višini, je nadomestil z radodarnostjo"
"Svet je prav gotovo veliko temnejši kraj brez ljubezni in luči Leslieja Jordana,"
je v izjavi za javnost zapisal igralčev agent David Shaul. "Ni bil samo meganadarjen in krasen sodelavec, narodu je ponudil čustveno zavetje v času ene najhujših preizkušenj. Kar mu je manjkalo v višini, je nadomestil z radodarnostjo in s tem, da je bil velik sin, brat, umetnik, komik, partner in človeško bitje. Vedenje, da je svet zapustil na vrhuncu tako zasebnega kot poklicnega življenja, je edina uteha, ki jo danes lahko imamo."