Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Film z naslovom Safari Sarajevo režiserja in scenarista Mirana Zupaniča, ki pripoveduje o tem, da so med obleganjem tega mesta na ostrostrelske položaje vojske Republike Srbske prihajali tujci in plačevali za to, da so lahko streljali ujete prebivalce Sarajeva, so v soboto premierno prikazali na festivalu dokumentarnega filma v Sarajevu.

Film o lovu na ljudi, o nepredstavljivi sprevrženosti "lovcev" in vseh, ki so pri tem početju sodelovali in ga organizirali, je ogromno prahu dvignil že pred premiero.

Slovenska predpremiera filma bo v soboto, 17. 9. 2022, ob 21.00, v Lutkovnem gledališču Maribor v okviru 11. izvedbe mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc.

Bogati tujci naj bi s pomočjo pripadnikov vojske Republike Srbske morili prebivalce Sarajeva za zabavo, zaradi adrenalina. Filma ne bi bilo brez vztrajnosti producenta Francija Zajca, ki se je lotil tudi iskanja prič.

"Ne da to ni normalno, to je nepredstavljivo. Tudi če bi bilo res, ne bomo našli človeka, ki bi bil o tem pripravljen govoriti: če je to počel, se bo sam izdal, tisti, ki so pa kakor koli sodelovali, pa jih je verjetno strah. Pa je Zajc rekel: 'Jaz tega človeka že imam.' In tako se je začelo," je povedal Zupanič.

Miran Zupanič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Miran Zupanič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ključni pričevalec je Slovenec, njegova identiteta je prikrita, med vojno pa je sodeloval s tujimi obveščevalnimi službami.

Edin Subašič je bil obveščevalec iz Bosne in Hercegovine, ki je na zgodbo o tujcih, v njegovem primeru Italijanih, ki naj bi prihajali na lov, naletel pri zaslišanju ujetega srbskega prostovoljca. "V nekaj dneh, kolikor traja medijska kampanja za film in proti njemu, se je oglasilo več ljudi, ki o tej temi nekaj vedo. Nekakšna agresivna retorika proti temu filmu se je izkazala za najboljšo reklamo," je povedal Subašič.

Na srbski strani zanikanje, očitanje protisrbskih laži, napoved tožb, osebna obračunavanja z režiserjem in preostalo ekipo – še preden je kdor koli film sploh videl.

"Ni njegovo delo delo tožilstva, policije in drugih. Odprl je resne teme, vprašanje je, ali bo kdo zdaj kopal naprej. Zanimivo pa je, da ko zdaj govorimo s tujimi novinarji, ki so bili tu med vojno, pravijo, da so za to slišali, a takrat o tem ni hotel govoriti nihče," je dejal direktor festivala Edhem Fočo.

"Take zgodbe ni lahko ne začeti, ne delati, ne živeti, se je pa tudi ne sme pozabiti," je dejal Zupanič.

Kot še pravi, to ni protisrbski ali probošnjaški film, ampak film o Sarajevu in njegovih prebivalcih, zato je pomembno, da se je premiera zgodila v Sarajevu, razprodana je bila tudi dodatna nedeljska projekcija.

Sarajevo safari: tujci plačali za streljanje na civiliste