Vasko Simoniti je potrdil svojo odločitev. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti je potrdil svojo odločitev. Foto: RTV SLO
Mesto direktorja Slovenske kinoteke se je izpraznilo po smrti Silvana Furlana. Foto: RTV SLO

Minister za kulturo Vasko Simoniti je podpisal odločbo, da bo Ravter - minister ga je kot svojega kandidata za predsednika predlagal že konec avgusta - funkcijo nastopil 1. oktobra.



Odločilne organizacijske sposobnosti
Minister Simoniti je kot drugega najbolj primernega kandidata - šest iz med desetih prijavljenih kandidatov je izpolnjevalo razpisne pogoje - izbral Stojana Pelka. Čeprav sta po opravljenih razgovorih oba kandidata dosegla enako število točk, pa se je minister odločil za Ravterja, saj naj bi ta dosegel več točk na področju poslovodnih in organizacijskih sposobnosti in izkušenj. Te pa naj bi prihodnji direktor še kako potreboval, saj bo v njegovem mandatu potrebno voditi prenovo kinotečne dvorane in na novo zasnovati delo ustanove.

Pomanjkljiva skrb ministra?
Ministrstvo za kulturo je morebitne očitke, da se Vasko Simoniti problematiki kinoteke ne posveča dovolj, zavrnilo tudi z navedbo dejstva, da je junija letos minister z osebnim prizadevanjem poskrbel za odkup kinotečne dvorane, v rebalansu proračuna pa je že za letos priskrbel dodatna sredstva za odkup in obnovo dvorane. Nadalje je ministrstvo ob rednem financiranju letos kinoteki dodelilo še sredtsva za mrežo artkina in za odkup kinotečnih filmov v višini 16 milijonov tolarjev.