V Združenem kraljestvu ga bodo nagradili v okviru Festivala neodvisnega filma Folkestone. Izključno glasovno vlogo moškega, ki iz maščevanja ugrabi avtomobil vladnega uradnika, je odigral v lanskem trilerju Control po scenariju in v režiji Gena Fallaizeja. V glavnih vlogah nastopata Lauren Metcalfe in Mark Hampton, za Spaceyja pa je bila to prva vloga po njegovi lanski oprostitvi v Londonu.

Na svoj 64. rojstni dan v Londonu oproščen vseh obtožb
Julija lani – prav na njegov 64. rojstni dan – je namreč londonska porota odločila, da Kevin Spacey ni kriv spolnih prestopkov proti štirim moškim, ki naj bi se zgodili pred desetletji, in tako je bil po štiritedenskem sojenju oproščen vseh devetih obtožb. Podelitev festivalskih nagrad bo 20. julija v Folkestonu v Kentu, a za zdaj ni znano, ali se bo dogodka udeležil tudi Spacey, piše Euronews.

Sorodna novica Kevin Spacey na svoj rojstni dan razglašen za nedolžnega tudi v Londonu

Na Siciliji na podelitvi nagrade tudi igralčev nastop
Že zdaj pa je znano, da se bo dan pozneje udeležil slovesnosti – in na njej tudi nastopil – v Taormini na Siciliji, kjer bo prejel nagrado za življenjsko delo. Ta nagrada sodi v okvir nagrad Nations Award – in niso povezane s filmskim festivalom v Taormini. Podeljujejo jo pod visokim pokroviteljstvom Evropskega parlamenta in italijanske dežele Sicilija ter je edinstven te vrste, saj postavlja v središče varstvo okolja in vključuje umetnike, da pritegnejo pozornost za bolj zelen in trajnostno naravnan svet, piše na spletni strani Nations Award.

"Kevin Spacey je brezčasen spomenik v zgodovini filma in gledališča, ki si nedvomno zasluži priložnost, da si povrne kariero," sta povedala organizatorja podeljevanja te nagrade Michel Curatolo in Marco Fallanca. "Taormina je eno najstarejših italijanskih filmskih praznovanj in pravi privilegij je biti priča okusu predstave enega izmed igralskih velikanov našega časa. Tako njegovo občinstvo kot industrija vsak dan pogrešata njegov brezmejni talent in izjemno smo ponosni, da stojimo ob tako izjemnem umetniku," sta še dodala.

Kevin Spacey na posnetku, ki je nastal pred skoraj natanko letom dni, ko je bil v Londonu po štiritedenskem sojenju oproščen vseh devetih obtožb, ki so ga bremenile spolnih prestopkov proti štirim moškim. Foto: EPA
Kevin Spacey na posnetku, ki je nastal pred skoraj natanko letom dni, ko je bil v Londonu po štiritedenskem sojenju oproščen vseh devetih obtožb, ki so ga bremenile spolnih prestopkov proti štirim moškim. Foto: EPA

Jasna podpora nekaterih cehovskih kolegov
Tako rekoč evropski sprejem je v konkretnem nasprotju z odnosom Hollywooda, kjer Spaceyja po številnih obtožbah in sodnih procesih niso angažirali vse od leta 2017. Sicer se je v obrambo svojega kolega oglasilo več velikih igralskih imen. Med drugim so maja letos Sharon Stone, Liam Neeson in Stephen Fry podali izjave za časopis The Telegraph, v katerih so pozvali, naj se mu dovoli vrnitev pred filmske kamere.

Sorodna novica Tudi Liam Neeson, Sharon Stone in Stephen Fry si želijo vrnitve kolega Kevina Spaceyja

"Komaj čakam, da vidim Kevina nazaj na delu. On je genij. Je tako eleganten in zabaven, prizanesljiv do napak in ve več o naši obrti, kot bo večina od nas kadar koli vedela," je dejala Sharon Stone. Dodala je, kako očitno je, da so mladi igralci "želeli in hočejo biti v njegovi bližini" in kako "grozno je, da krivijo njega za to, da se ne morejo sprijazniti sami s sabo, ker so ga izrabili, in morajo barantati sami s sabo, ker niso uspeli s svojimi skrivnimi načrti".

Čustveni zlom med pogovorom s Piersom Morganom
Dvakratni oskarjevec je v lanskem intervjuju za nemški časopis Die Zeit glede vpliva obtožb na svoj ugled dejal, da to "čez deset let ne bo pomenilo nič". "Moje delo bo živelo dlje kot jaz sam, to pa je tisto, kar si bodo ljudje zapomnili," je dejal.

Spaceyja pa je pred kratkim intervjuval tudi Piers Morgan. Igralec se je med njunim pogovorom čustveno zlomil in povedal, da je izgubil dom v Baltimoru, skoraj bankrotiral zaradi naraščajočih sodnih stroškov in pomanjkanja dela med obtožbami. Morganu je priznal, da je "prestopal mejo" s tem, ko je bil "pretirano otipavajoč" do ljudi, a je dodal, da "takrat ni vedel", da gre za neželeno osvajanje.