Kevin Spacey je danes odkorakal z londonskega sodišča, oproščen v vseh devetih točkah obtožnice. Foto: EPA
Kevin Spacey je danes odkorakal z londonskega sodišča, oproščen v vseh devetih točkah obtožnice. Foto: EPA

Kevin Spacey je po poročanju Reutersa zajokal na zatožni klopi, ko ga je porota razglasila za nedolžnega. Obtožen je bil spolnega napada, povzročitve spolne dejavnosti brez privolitve in povzročitve penetrativne spolne dejavnosti brez privolitve. Oprostilna sodba je bila izrečena prav na njegov rojstni dan.

Hitenje s presojo mimo vprašanj in odgovorov
Dan pred tem je pred sodišče stopil tudi kot priča v postopku, ki bi se lahko končal z izrekom zaporne kazni. Med obsežnim pričevanjem je na robu solz govoril o šestih letih, ko je ostal brez dela, potem ko so se proti njemu pojavile obtožbe o spolnih zlorabah med gibanjem Jaz tudi v ZDA leta 2017. "Moj svet je eksplodiral. Prišlo je do hitenja s presojo, in preden je bilo postavljeno prvo vprašanje ali odgovor na prvo vprašanje, sem izgubil službo, izgubil sem ugled, izgubil sem vse v nekaj dneh," je dejal Spacey med pričanjem.

Dvakratni oskarjevec v družbi svojih odvetnikov. Foto: EPA
Dvakratni oskarjevec v družbi svojih odvetnikov. Foto: EPA

Med sojenjem na prvostopenjskem sodišču v londonskem okrožju Southwarku so tožilci poskušali prepričati porotnike, da je Spacey v incidentih med letoma 2004 in 2013 v Veliki Britaniji, ko je delal v londonskem gledališču Old Vic, agresivno otipaval tri moške. Četrti pa je trdil, da je igralec z njim izvajal oralni seks, medtem ko je bil nezavesten v Spaceyjevem londonskem stanovanju.

Sorodna novica Elton John in njegov mož pričala na londonskem sojenju Kevinu Spaceyju

"Veliki spogledljivec" in "nerodna izvedba"
Spaceyjev odvetnik Patrick Gibbs je prvo trojico tožnikov označil za lažnivce in da so bili incidenti "znova ustvarjeni z zloveščimi izmišljotinami". Tožniki pa so po njegovih besedah skočili na "vagon" obtožb v upanju, da bodo obogateli, piše Associated Press (AP).

Nekateri izmed tožnikov so dejali, da jih zloraba preganja in da niso sposobni gledati filmov, v katerih igra Spacey. Sam Spacey pa se je pred londonskim sodiščem označil za "velikega spogledljivca", ki je imel sporazumne afere z moškimi in čigar edina napačna poteza je bil dotik moškega v dimljah ob "nerodni izvedbi".

Tožilka Christine Agnew je poskušala prepričati porotnike, da je bil Spacey "spolni nasilnež", ki je jemal, kar je hotel, ko je hotel. Trdila je, da ga ščiti tako rekoč trojica zaščite: vedel naj bi, da se moški verjetno ne bodo pritožili, če bi se pritožili, jim ne bi verjeli, in prav tako, če bi se pritožili, ne bi ukrepali proti Spaceyju, ker je vpliven. Po besedah tožilstva je igralec užival, da je moške spravljal v zadrego in da jih je med drugim agresivno grabil za mednožje. Spacey je te trditve označil za "norost" in "nož v hrbet". Sicer sta v londonskem sodnem procesu pričala tudi Elton John in njegov mož, ki sta enega od tožnikov postavila na laž.

Sorodna novica Kevin Spacey razglašen za nedolžnega v primeru spolnega napada na mladoletnika v letu 1986

Napoved obuditve kariere izjemnega igralca
Spaceyjev odvetnik Gibbs je dejal, da so iz Spaceyja vsako noč na spletu naredili za "pošast" in da je v filmski industriji tako obveljal za strupenega. Med drugim so ga izločili iz igralske ekipe serije Hiša iz kart, v že posnetih prizorih filma Ves denar sveta pa so ga zamenjali s Christopherjem Plummerjem. Poleg nekaterih manjših projektov, kot je denimo igrano–dokumentarni film Bilo je nekoč na Hrvaškem, v katerem je upodobil prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, je dvakratni oskarjevec v preteklih šestih letih komaj delal kot igralec.

Sicer je lani tudi newyorška porota Spaceyja hitro odločila, da je za nedolžen v 40 milijonov težki tožbi igralca serije Zvezdne steze: Odkritje Anthonyja Rappa v primeru obtožb izpred treh desetletij.

Kevin Spacey je londonsko sojenje videl kot priložnost za odrešitev in je v preteklem mesecu za nemško revijo Die Zeit dejal, da prav zdaj obstajajo "ljudje, ki so ga pripravljeni zaposliti v trenutku, ko bo v Londonu oproščen teh obtožb".