Zaključno slovesnost v Portorožu bo obiskal češki oskarjevec Jirži Menzel. Foto:
Zaključno slovesnost v Portorožu bo obiskal češki oskarjevec Jirži Menzel. Foto:
Traktor, ljubezen in rokenrol je najprej dobil sodno prepoved prikaza na festivalu, bojda na Djuričevo zahtevo, potem pa so film le predvajali.

Festival je slavnostno odprl minister Simoniti, ki ga je pri vhodu pričakal insceniran pogreb slovenskega filma, nadaljevalo se je s sodno prepovedjo prikaza Djurićevega filma Traktor, ljubezen in rokenrol, a je odpadla le novinarska projekcija, napovedana premiera pa se je uresničila. Burno dogajanje portoroškega praznika slovenskega filma se je končalo s podelitvijo glavnih nagrad vesen in drugih nagrad.

Nagrade so predali nekateri lanski zmagovalci, Portorož pa je obiskal tudi češki oskarjevec Jirži Menzel. Menzel je zaigral v mnogih filmih, v spominu pa je ostal njegov prvi celovečerec Strogo nadzorovani vlaki (1966), ki je prejel oskarja. Vsi prisotni na prireditvi so si skupaj z njim lahko ogledali film Stregel sem angleškemu kralju. Črna komedija, postavljena v čas pred drugo svetovno vojno, je premiero doživela na letošnjem berlinskem festivalu, na katerem je bila nominirana za zlatega medveda, prejela pa je nagrado mednarodne žirije Fripesci.

Komu v roke nagrade vesna?

Nagrada vesna je najvišje letno priznanje filmskim stvaritvam na Slovenskem, ki jo podeli Stopova žirija. Letošnjo žirijo sestavljajo igralka Vesna Jevnikar, režiser in scenarist Jure Pervanje ter kritik in publicist Miha Brun. Podelili pa so nagrade za najboljšo glavno žensko in moško vlogo, najboljšo žensko in moško stransko vlogo, scenarij, režijo, kratki film, celovečerni film, montažo, scenografijo, kostumografijo, animacijo, masko, ton, fotografijo, glasbo, poleg tega pa ima žirija tudi možnost podeliti posebno priznanje, ki ne sodi v nobeno izmed ustaljenih kategorij. Podeljene pa so bile še nagrada občinstva, nagrada Kodak in nagrada žirije Društva slovenskih filmov.