Stopar je bil v preteklosti med drugim direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in generalni direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Foto: BoBo
Stopar je bil v preteklosti med drugim direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in generalni direktor direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Foto: BoBo
Viba
Viba film ima tudi možnost postati razvojni center, ki bo izobraževal kadre za delo s sodobno digitalno tehnologijo. Foto: RTV SLO

Stopar je Vibo film od januarja letos vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Minister ga je za direktorja Vibe filma imenoval na podlagi javnega razpisa in predhodnega mnenja sveta zavoda po tem, ko je s tega mesta predčasno razrešil Igorja Prodnika. Minister je namreč ugotovil kršitve na področju zaposlovanja v povezavi z javnofinančnimi predpisi in kršitve na kadrovsko-pravnem področju.

Prodnik pri svojem delu ni ravnal po predpisih in splošnih aktih zavoda, saj pri zaposlitvi pomočnice direktorja ni pridobil soglasja ministrstva, s čimer je kršil zakon za uravnoteženje javnih financ, je med drugim ugotovil Grilc. Prodnik je prepričan, da so razrešitveni razlogi v celoti neutemeljeni.

V ospredju: evropska sredstva
Univerzitetni diplomirani sociolog Stopar je v svoji viziji in razvojnih ciljih izpostavil, da mora Viba film pripraviti strategijo, ki bo temeljila tudi na pridobivanju evropskih sredstev za investicije in investicijsko vzdrževanje.

Pogoj za to je lasten program dela, katerega osrednji del bodo projekti, ki jih financira Slovenski filmski center, hkrati pa bo treba Vibi filmu omogočiti načrtno nastopanje na mednarodnem trgu ponudnikov storitev na področju avdiovizualne produkcije in postprodukcije.

Intenzivneje bodo ponujali svoje storitve
Glede na omejene možnosti za investicije v filmsko tehniko lahko Viba v bolj ali manj sofisticirani obliki javno-zasebnega partnerstva takoj ponudi tudi večjo paleto storitev v svojih prostorih. Viba film ima tudi možnost postati razvojni center, ki bo izobraževal kadre za delo s sodobno digitalno tehnologijo v povezavi z Akademijo za gledališčem radio, film in televizijo in izvajalci multimedijskih studiev, z RTV Slovenija, pa tudi s komercialnimi studii, je zapisal v svoj program.