John Woo Yu-Sen se je rodil 1. maja 1946 v Hongkongu. Njegovi filmi so v hipu prepoznavni po stiliziranih koreografijah akcijskih prizorov, spopadih 'ena na ena' in uporabi tehnike slow-motion. Foto: EPA
John Woo Yu-Sen se je rodil 1. maja 1946 v Hongkongu. Njegovi filmi so v hipu prepoznavni po stiliziranih koreografijah akcijskih prizorov, spopadih 'ena na ena' in uporabi tehnike slow-motion. Foto: EPA

Organizatorji beneškega filmskega festivala bodo nagrado za življenjsko delo naslednje leto podelili Johnu Wooju, režiserju, ki je poskrbel za preobrazbo akcijskih filmov tako v domačem Hongkongu kot v trenutni ustvarjalni domovini, Hollywoodu.

Na spletni strani so organizatorji Mostre zapisali, da je 63-letni filmar "inovator sodobnega jezika filma". "Nagrada je poklon filmarju, ki je v zadnjih desetletjih s svojimi revolucionarnimi prijemi akcijske filme popolnoma prenovil in tako v Aziji kot v Hollywoodu uvedel skrajno stilizacijo, ki je blizu vizualni umetnosti," dodajajo. Nagrado bodo Wooju podelili na 67. beneškem filmskem festivalu, ki bo potekal od 1. do 11. septembra naslednje leto.

Woo se je v Hongkongu uveljavil s slogovno dovršenimi akcijskimi filmi, kot so A Better Tomorrow, The Killer in Hard Boiled, nato pa se je preselil v ZDA, kjer je posnel akcije Brez obraza (Face/Off) z Johnom Travolto, Misija: nemogoče 2 (Mission: Impossible 2) s Tomom Cruiseom, Plačilo (Paycheck) z Benom Affleckom, Glasniki vetra (Windtalkers) z Nicolasom Cageem in druge. Pred kratkim se je vrnil na Kitajsko, kjer je posnel zgodovinski ep v dveh delih z naslovom Red Cliff. Njegov naslednji projekt bo film o t. i. "letečih tigrih" - ameriških vojaških pilotih, ki so Kitajsko branili pred japonskimi napadalci med drugo svetovno vojno.

Woojeva kitajska asistentka Chen Tao je povedal, da so režiserja že obvestili o nagradi, a komentarja še ni pripravil.

Spodaj si oglejte napovednike izbranih Woojevih filmov.

A Better Tomorrow (1986)

The Killer (1989)
Hard Boiled (1992)
Hard Target (1993)
Zlomljena puščica (1996)
Misija: nemogoče 2 (2000)
Plačilo (2003)
Red Cliff (2009)