Warholov nemi kratki film Kiss (Poljub) iz leta 1963 vključuje posnetke 13 parov, ki se strastno poljubljajo, ljubkujejo in objemajo. Foto: YouTube
Warholov nemi kratki film Kiss (Poljub) iz leta 1963 vključuje posnetke 13 parov, ki se strastno poljubljajo, ljubkujejo in objemajo. Foto: YouTube

Na razstavi v newyorškem muzeju sodobne umetnosti (MoMA) so pripravili razstavo Warholovih nemih in pogosto izzivalnih eksperimentalnih filmov. Razstavo, naslovljeno preprosto Andy Warhol: Motion Pictures, bodo odprli 19. decembra, na ogled pa bo do marca naslednje leto. Vanjo je vključenih 14 "screen testov" - kratkih, nemih, črno-belih portretov umetnikovih prijateljev - in tudi nekatera izmed njegovih daljših del.

"Screen teste" na razstavi so izbrali med skoraj 500 filmi, posnetimi med letoma 1964 in 1966. Kot celota, tako rekoč, predstavljajo vse znane obraze, ki so v tistem obdobju kaj pomenili na newyorškem umetniškem prizorišču.

Po besedah Glenna Lowyyja, direktorja muzeja, ki gosti razstavo, niso zanimivi le zaradi Warholove fascinacije s slavnimi osebnostmi, ampak tudi zato, ker je na novo osmislil koncept portretiranja v 60. letih. V filmih, posnetih v črno-beli tehniki, nastopajo glasbenik Lou Reed, publicistka Susan Sontag, "salonska levinja" Edie Sedgwick, pesnik Allen Ginsberg, igralec Dennis Hopper in drugi.

Kuratorji muzeja so v razstavo vključili tudi nekatere Warholove bolj poglobljene in kompleksne filme, kot so Sleep (Spanec), Eat (Prehranjevanje) in Empire (Imperij) - epsko osemurno nemo delo o manhattanskem nebotičniku. Iz filma Sleep, ki sicer traja več kot pet ur, so izbrali 86-minutni odlomek. V filmu nastopa (oziroma, bolje rečeno, spi) pesnik John Giorno.

V priloženih videoposnetkih si oglejte odlomka iz filmov Kiss in Sleep in film Eat v celoti.