Jake pošljejo na misijo na planet Pandora, pri tem pa mu dajo Nav'ijevo telo, ki ga upravlja prek vesoljske ladje. Foto: MMC RTV SLO
Jake pošljejo na misijo na planet Pandora, pri tem pa mu dajo Nav'ijevo telo, ki ga upravlja prek vesoljske ladje. Foto: MMC RTV SLO
Pandora je Cameronova vizija, s katero se ukvarja že več kot deset let. Foto: MMC RTV SLO

"To je bila moja priložnost za uresničitev želje po oblikovanju svetov, oblikovanju bitij, rastlin, plavajočih gora in vseh teh neverjetnih pokrajin. To je torej nekaj, kar sem želel narediti že leta in leta," je dejal režiser James Cameron, ki od Titanika leta 1997, ko se je po prejemu oskarja razglasil za kralja sveta, še ni naredil celovečerca.

V miru se je namreč posvetil svojemu 300-milijonov evrov vrednem projektu in čakal na napredovanje tehnologije, saj je želel snemati s 3D-tehnologijo, ki so jo razvili posebej za ta film. Rezultat naj bi bil film, ki bi celo spremenil naše gledanje na film.

Avatar nas pelje na planet Pandora
Zgodba nas popelje na zeleni planet Pandora s prebivalci, imenovanimi Nav'i, ki so prešli popolnoma drugačno evolucijsko pot. Glavni človeški lik Jake Sully pa je nekdanji vojak, ki je po bitki na Zemlji ostal paraliziran od pasu navzdol.

Jaku dodelijo misijo, da mora oditi na Pandoro, pri tem pa mu dajo Nav'ijevo telo, ki ga upravlja prek vesoljske ladje. Njegovo misijo nameravajo seveda izkoristiti za raziskovanje potencialnih naravnih virov planeta.

V kinodvoranah 18. decembra
Težko pričakovani film bo svetovno premiero doživel 18. decembra letos, Cameron pa že spodbuja upravljavce kinodvoran, naj čim prej dodajo možnost tridimenzionalnega spremljanja filmov, češ da je dvoran, namenjenih takšnim filmom, premalo.

Sicer pa so v petek po vsem svetu predstavili 15-minutni izsek iz filma, med drugim tudi na platnih X-pan v Ljubljani in Mariboru. Na spletu se je pojavil krajši, dveminutni predstavitveni video, ki si ga lahko ogledate spodaj.