Foto:
Foto:
Cate Shortland - njena sta režija in scenarij.
Prizor iz filma Kako sem ubil svetnika.

Nagrado filmskih kritikov prejme film Češke sanje, zlati kolut so pričakovano odnesli ustvarjalci filma Zboristi, strokovna žirija pa je posebno omembo namenila tajvanskemu filmu Pogrešana.

Popolni preobrat, film o kompleksnih medosebnih odnosih, v katerem v glavnih vlogah nastopita Abbie Cornish in Sam Worthington, pripoveduje zgodbo mladoletne Heidi, ki jo sestra nažene od doma, ker ji je skušala speljati ljubimca. Mlada Heidi, ki ostane brez prebite pare, se skuša znajti in preživeti v gorskem smučarskem središču.


Več o filmih 15. Liffa, ki so jih nagradili kritiki in gledalci, lahko izveste tukaj.

Heidi začasno prenočišče ponudi neka starejša hotelirka, še isto noč pa mladenka v nekem nočnem klubu spozna Joeja in v njuno razmerje vloži velika pričakovanja, Joe pa se Heidi vse bolj izogiba ... Gre tudi za filmski razmislek o politiki, še posebej kar zadeva odnos do moškega oziroma ženske, in kritiko mladinske kulture. Ob dveh omenjenih glavnih igralcih v filmu, ki je celovečerni prvenec Shortlandove, zaigrajo še Lynette Curran, Erik Thomson in Hollie Andrew.

Obetavna že kot študentka
Cate Shortland se je rodila leta 1968 v Temori, že med študijem pa je prejela tudi nagrado southern star za najbolj obetavno študentko. Širši javnosti je znana predvsem kot režiserka več delov avstralske nadaljevanke Naše skrivno življenje, ki jo lahko spremljamo tudi na Televiziji Slovenija.

Režiserka je za film, ki se v izvirniku imenuje Somersault, sama napisala tudi scenarij, glasbo pa je prispevala eksperimentalna elektro-rock skupina Decoder Ring. Med druge bolj znane režiserkine projekte sodijo na primer kratki filmi Strap on Olympia (1995), Penthouse (1998), Flower Girl (1999) in Joy (2000)

Film je sodeloval tudi na letošnjem festivalu v Cannesu, predvajan pa je bil še na festivalih v Edinburgu (Škotska) in Brisbanu (Avstralija).


Vabimo vas, da mnenje o filmskem festivalu izrazite na našem forumu.

Slovenija sicer v igri, a brez nagrade
Mednarodno žirijo, ki je odločala o letošnjem dobitniku vodomca, so sestavljali Alissa Simon, Christine Dollhofer in Brane Šturbej.

Za prestižno nagrado se je na festivalu potegovalo 18 filmov iz sekcije Perspektive, med katerimi sta bila tudi slovenski film Ruševine Janeza Burgerja, veliki zmagovalec 7. festivala slovenskega filma, in mednarodna koprodukcija Makedonije, Francije in Slovenije Kako sem ubil svetnika, ki je nastala v režiji Teone Mitevske.